Najvrjednija svjetska valuta u 2017. je ona – virtualna! Jedan bitcoin sada vrijedi preko 1000 dolara

Bitcoin, najpoznatija virtualna kriptovaluta, u novu 2017. godinu ušla je s iznimno dobrim rezultatom. Nakon više od tri godine njezina je cijena dosegla najvišu razinu u posljednje tri godine. Nakon studenoga 2013. i tadašnjeg rekorda od 1124,76 američkih dolara, 1. siječnja 2017. godine bitcoin je zatvorio na cijeni od 998 dolara, a već danas, 2. siječnja, njegova je cijena dosegla 1.027 dolara, piše Bug.

Zanimljivo je i da se cijena bitcoina našla iznad “psihološke granice” od 1.000 dolara u vrijeme kada je i sam tečaj dolara vrlo visok (1,05 eura, odnosno 7,55 kuna za dolar). Ukupna tržišna kapitalizacija svih bitcoina na svijetu ovime je premašila 16 milijardi dolara, a samo u protekloj godini ona je porasla za više od 100%.

Trgovci bitcoinom pojašnjavaju da je posljednji rast cijene potaknut velikom potražnjom za bitcoinom u SAD-u i Europi. Sve više kupaca, naime, u virtualnoj valuti traži sigurnu luku jer očekuju dramatične promjene u svjetskoj ekonomiji. Dodatno, kineski su se investitori tijekom posljednjih godinu dana pomamili za bitcoinom zbog pada vrijednosti juana, a Kinezima je virtualni novac privlačan i iz razloga što ga vlasti ne mogu kontrolirati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...