Prosvjed neviđenih razmjera; Potporu Suzani Šešo dat će Sindikat visokog obrazovanja i znanosti, Preporod i Nezavisni cestarski sindikat

Simbolom obespravljenih, potlačenih i poniženih radnika u današnjem hrvatskom društvu koji su dovedeni do krajnje bijede i ruba egzistencije, preko noći je postala prodavačica iz zadarskog Interspara Suzana Šešo. Ne mogavši dočekati odlazak na pauzu, pojela je dvije fete pršuta za pultom sa suhomestanim proizvodima na kojemu je radila zbog čega je bez treptaja otpuštena nakon 11 godina rada za ovaj trgovački lanac.

Na robovlasničko ponašanje poslodavca nadovezala se neempatičnost pravosuđa Lijepe naše koje, dokazalo se u ovom slučaju, definitivno nije na strani “malog čovjeka”.

Sjetimo, iako je sudac Tomislav Šimić prvotno presudio u Suzaninu korist i vratio ju na radno mjesto, Interspar je na isto uložio žalbu. Županijski sud u Zagrebu predmet ponovno vraća na sud što je bio dovoljan razlog da Šešo drugi put ostane bez posla. Nakon sedam mjeseci preživljavanja uz nadu kako će pobijediti zdrav razum i logika, radnicu Interspara dočekuje vijest kako je sutkinja Ivana Čačić Brkić odbila njezin zahtjev za nadoknadom štete, te kako, da bi apsurd bio veći, mora podmiriti sudske troškove u visini od 13 tisuća kuna.

No, postoje oni koji se neće pomiriti s društvom u kojem se izrabljuju radnici, gaze kako radnička tako i elementarna ljudska prava i toleriraju neljudski uvjeti rada.

U znak potpore Suzani Šešo u Zadru se sprema prosvjed dosad neviđenih razmjera.

Članica Akcije mladih Marjana Šešelja Botić najavljuje nam “žestoku akciju”:

Stupila sam u kontakt sa Sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, Sindikatom Preporod i Nezavisnim cestarskim sindikatom koji će sudjelovati u prosvjedu zbog slučaja “dvije fete pršuta”. Nama koji imamo sigurne poslove često se spočitava da se ne borimo za prava trgovaca i radnika u privatnom sektoru. Dokazat ćemo da nije tako. Osim toga, uputiti ću trgovačkim lancima jedan cirkularni dopis u kojem ću zatražiti da se očituju koja su prava njihovih zaposlenika radnika, kada imaju pravo na pauzu, jesu li plaćeni prerkovremeno za rad nedjeljom… Lanci moraju uvidjeti da ne mogu raditi što hoće!, kaže Botić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...