Aikido klub Zadar nastupio na Međunarodnom seminaru u Zagrebu

Aikido dojo Zagreb bio je domaćin novog međunarodnog seminara Ki-aikida i susreta aikidoka, kojeg je vodio Doshu Kenjiro Yoshigasaki, osnivač i glavni instruktor međunarodne organizacije Ki No Kenkyukai Association Internationale – Iz Aikido kluba Zadar sudjelovalo šest aikidoka, a Vinko Bakija uspješno je položio zahtjevni ispit i stekao majstorsko zvanje 1.Dan

Aikido klub Zadar, prvi aikido klub u Hrvatskoj gdje je prije 30 godina započelo vježbanje Shin Shin Toitsu Aikida, dobio je na nedavno održanom međunarodnom Ki-aikido seminaru u Zagrebu još jednog majstora ove japanske borilačke vještine. Na međunarodnom trodnevnom seminaru što ga je organizirao Aikido dojo Zagreb, a vodio Doshu Kenjiro Yoshigasaki, osnivač i glavni instruktor međunarodne organizacije Ki No Kenkyukai Association Internationale, iz zadarskog Aikido kluba sudjelovali su Vojko Vrdoljak, Vinko Bakija, Vlado Krnić, te Vesna, Darijan i Nenad Vertovšek. Treninzi su se održavali ujutro i poslijepodne, uz poseban dio za instruktore i nositelje majstorskih zvanja, a i ovogodišnji tradicionalni susret aikidoka bio je novi poticaj daljnjem razvoju Aikida u Hrvatskoj, kao i nova prigoda da se prezentira Zadar te ukupna razina Aikido borilačke vještine u Hrvatskoj. U dijelu rezerviranom za polaganja, član zadarskog kluba Vinko Bakija uspješno je položio zahtjevni ispit za majstorsko zvanje 1. Dan i pokazao zapaženo znanje i vještinu. Aikido klub Zadar trenutno ima pet nositelja crnog pojasa u aikidu.

Seminar je, kao i uvijek teško prepričati, ali i ovog puta Doshu Yoshigasaki je vrlo dobro “osjetio” kako ponovo podići razinu vještine nazočnih aikidoka. I sada je u središtu pažnje bila percepcija, osjet i opažanje prostora i kretanja unutar njega, relaksirano i bez suvišnih misli ili emocija. U izvođenju tehnika tražilo se “nevezivanje” uz napadača, njegove hvatove ili udarce, već osjećanje i vođenje njegovog uma i “smirivanje” na zemlji. Sve tehnike i komentari Doshua doticali su se zapravo primjene aikidoa u svakodnevnom životu, kretanja bez namjere i bez predodžbe vježbača o sebi kao nekom koji “radi aikido”. Smirenost (uma) i opušteno kretanje tijela donosi punu snagu, ali bez namjere ozljeđivanja napadača-partnera. Na instruktorskom dijelu seminara – dodatni sat ujutro i poslijepodne svakog dana – posebno se vježbalo s Tantom (drvenim nožem), Jo-om (štap ) i Bokkenom (drvenim mačem).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...