Udruga Portal dobrote želi aplikacijom nahraniti Hrvatsku; Sljedeći korak je na nama

Humanitarna udruga Portal dobrote pokrenula je zeleni socijalni projekt Nahranimo Hrvatsku s ambicioznim ciljevima: nahraniti cijelu Hrvatsku, pomoći malim poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te socijalnim samoposlugama i udrugama koje prikupljaju hranu, ali i smanjiti bacanje hrane te tako sačuvati okoliš.

U sklopu projekta kojim se želi informirati i educirati javnost udruga je predstavila i mobilnu aplikaciju Green Happy Hour.

Besplatna aplikacija bi trebala u stvarnom vremenu povezivati obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), male restorane, pekarnice, slastičarnice, udruge, socijalne samoposluge, kao i krajnje korisnike kako bi im ukazala gdje kupiti povoljniji domaći proizvod i gotovu hranu ili donirati višak hrane.

Sve informacije o ponudi i potražnji bit će lokacijski označene i tako pristupačne korisnicima koji se nalaze u blizini. Udruga je pokrenula i kampanju na platformi za crowdfunding Indiegogo kako bi prikupila sredstva za  izradu mobilne aplikacije, njeno održavanje i umrežavanje korisnika.

– U Hrvatskoj se godišnje baci 400 tisuća tona hrane, vrijedne četiri milijarde kuna, od toga polovica iz kućanstava. Istovremeno petina stanovništva živi ispod granice siromaštva, a oko 24 tisuće djece – prema procjenama UNICEF-a – pothranjeno je. Problem bacanja hrane je i ekološki jer gubici hrane na farmama, prijevozu, skladištima dovode u pitanje sigurnost hrane, a raspadanje hrane uzrokuje emisiju metana koji je snažniji staklenički plin od ugljičnog monoksida, ističu u udruzi.

Mobilna aplikacija Green Happy Hour djelovat će kroz tri segmenta. U prvom će povezati korisnike i vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. OPG-ovi će oglasiti višak svojih proizvoda, a korisnicima aplikacije će se pojaviti obavijest gdje u blizini mogu kupiti domaća svježa jaja, ubrati glavicu salate ili jabuke.

U drugom segmentu okupit će restorane, pekarnice, slastičarnice i sve druge proizvođače hrane koji je pripremaju na dnevnoj bazi, a koje će pred kraj radnog vremena ponuditi svoje tog dana pripremljene proizvode po upola nižoj cijeni, piše Tportal.hr.

Treći segment odnosi se na doniranje hrane. Socijalne samoposluge, pučke kuhinje i udruge oglašavat će svoje potrebe, dok će korisnicima aplikacije stizati obavijest o lokacijama na kojima mogu donirati hranu u svojoj blizini. Građanima koji nemaju pametne telefone  aplikacija bi trebala pomoći tako što će potaknuti doniranje na mjestima na kojima primaju pomoć.

‘Aplikacija u ovom trenutku postoji kao idejno rješenje’, rekla je tportalu dopredsjednica udruge Petra Mikić. Kampanjom na Indiegogou žele skupiti 40 tisuća dolara za njenu izradu, tehničku podršku, umrežavanje korisnika i održavanje tijekom godine dana, kao i edukaciju svih korisnika.

‘Izradit će ju profesionalni hrvatski programeri s iskustvom u izradi sličnih aplikacija’, ističe Mikić. Bit će dostupna za uređaje s operativnim sustavima Android i iOS.

Za građane, socijalne samoposluge, udruge i pučke kuhinje bit će besplatna, dok će korisnici aplikacije koji putem nje ostvarivati prihod plaćati simboličku godišnju naknadu tijekom prve godine korištenja.

Kako bi došli do korisnika oslonit će se na mrežu stvorenu dosadašnjim humanitarnim radom kroz projekte Štandovi dobrote i Kruh za poslije.

Korisnik aplikacije moći će označiti područja za koja želi primati obavijest na mobitel o ponudama te hoće li se uključiti u sva tri segmenta ili samo onaj koji preferira. Također, moći će ocjenjivati kvalitetu ponude.

‘Do kraja godine očekujemo kako ćemo ostvariti 100 tisuća preuzimanja aplikacije’, kaže Mikić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...