MO Petrčane: “Tražimo izdvajanje iz Turističke zajednice Grada, a ako se nadležni ne pobrinu za komunalne probleme, prosvjedovat ćemo”

“Sazvali smo press konferenciju kako bi pokazali gradu Zadru kakvo je stanje u Petrčanima. Od turizma živimo ,ali je realnost da s postojećom infrastrukturom ne možemo parirati puno organiziranijim općinama pa tako niti na primjer susjednom mjestu Zaton koje je miljama ispred nas”,  rekao je jučer predsjednik Mjesnog odbora Petrčane, Duje Stanišić.

“Nabrojiti ću neke od problema: devastirana uska prilazna cesta bez nogostupa ,(od skretanja s glavne ceste prima hotelima Pinija i Falkensteiner), nedostatak šetnice uz more od hotela Petrčane do Punta skale, stoljetne palme koje su ostavljene da ih izjede strizibuba dok su se na Branimirovoj obali palme tretirale pesticidima, devastirana glavna plaža u centru mjesta, nedostatak javne rasvjete u ulicama koje broje više kućanstava koji se bave turizmom, itd.

Pa što nije suludo očekivati da turist koji sigurno u svom višednevnom boravku posjeti i okolna mjesta dođe opet baš u Petrčane kad vidi ovo ruglo? Ali ove klupe savršeno oslikavaju odnos grada Zadra prema mjestu koje je ruglo unatoč predivnom prirodnom položaju. Grad Zadar od preraspodjele sredstava boravišne pristojbe godišnje dobije od Petrčana 450.000.00 kn koje bi po zakonu o turističkim zajednicama morao ulagati u poboljšanje turističke ponude. Ne ulažu ništa. Mjesto Petrčane se može pohvaliti i s puno utjecajnih ljudi koji ovdje žive ili imaju vikendice. Nitko od njih se nije dovoljno potrudio da se riješe barem ovakvi banalni problemi nas Petrčanaca.

Na dopis koji smo poslali 10. ožujka 2016 godine dobili smo odgovor da grad Zadar nema sredstava i da o tom dijelu Petrčana nikad nisu brinuli. Molimo odjel za komunalnu djelatnost grada Zadra i pročelnicu Ivanu Vanjak da se nađe načina da se obnove klupe na Punta skali. Ispred mjesnog odbora dajemo dva tjedna nadležnima da nas obavijeste o dinamici rješavanja ovog problema ili ćemo organizirati prosvjed ispred zgrade općine te ćemo im donijeti sve nakaradne klupe koje su u Petrčanima.

Nadalje kako smo najavili, reći ćemo nešto i o našem zahtjevu za izdvajanje turističke zajednice od Turističke zajednice Grada Zadra. Reći ćemo brojke samo iz 2016. godine iako su prijašnje godine još više poražavajuće.

Mjesto Petrčane godišnje sudjeluje u ukupnom budžetu turističke zajednice grada Zadra s 20% uplaćenih sredstava. Ostvarili smo u 2016 godini 2,200.000.00 kn uplate od boravišne pristojbe te 480 tisuća kuna turističke članarine. Mjesto Petrčane broji preko 3800 kreveta, uz tri hotela s 4 i više zvjezdica, hoteli Pinija, Falkensteiner i hotel Petrčane. Od maćehinskog odnosa s turističkom zajednicom grada Zadra smo u 2016 godini dobili 200.000 kn sredstava i to je mjesni odbor bio organizator manifestacija zbog nesposobnosti samog TZ-a.
Zahtjev za izdvojenje je poslan na ministarstvo turizma te smo u procesu skupljanja potpisa podrške istom.”

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...