Dokumentarac o Gospi od Zečeva danas na HRT-u

Na Hrvatskoj radioteleviziji danas, dokumentarni film Nene Kužine ‘U kolijevci hrvatske državnosti i crkvenosti – 500 godina Gospe od Zečeva’

21. svibnja, na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 15.40 sati, premijerno će biti prikazan dokumentarni film ‘U kolijevci hrvatske državnosti i crkvenosti – 500 godina Gospe od Zečeva‘ novinara, urednika i scenarista Nene Kužine. Neposredni je povod nastanku filma 500. godišnjica Marijinih ukazanja u Ninu, koja je svečano proslavljena 2. svibnja 2016. godine. Autori filma snimali su prizore te jubilarne proslave, ali u pedeset minuta filma donose i niz drugih autentičnih kadrova crkvenoga, duhovnoga, prirodnoga i kulturnoga krajolika iz Nina, nekadašnje hrvatske prijestolnice u kojoj su se krunili hrvatski vladari i s kojim je povezano i prvo priznanje hrvatske države – priznala ju je Sveta Stolica u vrijeme pape Ivana VIII. 879. godine kad je u Ninu stolovao knez Branimir, donosi Scena.

Urednik i scenarist Neno Kužina razgovarao je s 25 osoba, među kojima su vjernici osvjedočeni u zagovor i čudesna uslišenja svojih molitvi upućenih Gospi od Zečeva, koju vjerno štuju i časte. U svojim iskazima sugovornici aktualiziraju duh Marijine važnosti i prisutnosti za sadašnje vrijeme, za duhovnost i bremenitu povijest Nina, koji je središnje marijansko svetište Zadarske nadbiskupije. Sugovornici su i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji svjedoči da je Marija u povijesti Zadra i u povijesti hrvatskoga naroda uistinu nazočna i da su Hrvati Marijin narod. U filmu govore i crkveni povjesničar monsinjor dr. Eduard Peričić, ninski župnik i dekan don Božo Barišić te sestra Ivana Oltran, podrijetlom iz Nina, a na službi u Kninu, čije su dvije sestre također časne sestre. Dokumentarni film prikazuje sadržaj svetkovine Gospe od Zečeva, kojoj je osobito bila usmjerena mlada udovica Jelena iz Jasenova u Vrškome polju. Prvo viđenje Gospe doživjela je 9. travnja 1516. godine, a lik Majke Božje u bijelome vidjela je i u svojemu vinogradu. Gospa ju je uputila u crkvu na Zečevo, u kojoj je 5. svibnja 1516. godine tijekom molitve uočila suze na Marijinu kipu. Redatelj je Neven Mihael Dianežević, snimatelj Dražen Lipka, montažer Damir Đurčević, a producent Zdravko Sandrin.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...