FOTO Arbanasi do temelja raskopani, mještani očajni: “Radovi na kanalizaciji će nam uvaliti turističku sezonu u izmet, da ostanem pristojan!”

Bageri, rupe i šljunak, složit ćete se, nikako nisu pejsaž kojeg bi prosječan turist željan sunca i mora volio vidjeti. Ipak, upravo ih takav prizor čeka u zadarskim Arbanasima:

– Eto, umjesto da budemo sretni što napokon dobivamo nužnu infrastrukturu, nama će radovi na kanalizaciji uvaliti turističku sezonu u… znate već u što! U izmet, da ostanem pristojan. Pogledajte ovo – šetnica raskopana, put do plaža nikakav, a o pristupu apartmanima da ne govorimo, žali nam se jedan od očajnih mještana, inače iznajmljivač smještaja.

Ima li Odvodnja sluha za strepnje Arbanasa, pokušali smo doznati kod njezinog direktora Ante – Josipa Šikića. Na naš upit jesu li se radovi mogli tempirati u neko zgodnije vrijeme, dobili smo pomalo neočekivan odgovor:

– A kud ćete bolje vrijeme? Do kraja mjeseca smo gotovi s radovima, taman prije sezone, kaže Šikić, vjerojatno ne shvaćajući u kojem se opsegu predsezona zapravo produljila. Ipak, nije gluh na probleme koji muče Arbanase, pa nam ističe kako uz najbolju volju nije bilo mogućnosti da radovi krenu ranije i završe tijekom zime:

– Postoji čitav niz faktora koji određuju vrijeme početka radova. Valjalo je najprije provesti javnu nabavu kako bismo imali materijal za rad. Riječ je o proračunu za 2017. godinu, trebalo je čekati raspodjelu sredstava pa raspisati natječaj i tako dalje, to traje. Kad sve to uzmete u obzir, jasno je da nikako nismo mogli ranije izvršiti radove, tvrdi Šikić.

No, Arbanasi Odvodnji i ne zamjeraju previše, već krivca pronalaze u Gradskoj upravi:

– Ljudi iz Odvodnje rade svoj posao, ne krše nijedan zakon ni propis. No, kako je moguće da je u Zadru zabrana građevinskih radova na snazi samo u relativno kratkom periodu i to od 1. srpnja do 1. rujna?! Zar glavešine ne vide turiste oko sebe, zar ne čitaju statistike o dolascima i noćenjima? Ako se kao grad želimo razvijati u pravcu turizma, a navodno želimo, valjalo bi barem ovakve veće radove koje ometaju svakodnevno funkcioniranje i kretanje ostaviti za zimske mjesece, kaže jedan od nezadovoljnih Arbanasa uz opasku da će svoj prijedlog pisanim putem uručiti Gradu.

– Kad već sami ne shvaćaju kako turizam funkcionira, eto odradit ću taj dio njihovog posla i sve im lijepo nacrtati, zaključuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...