Kome smeta Oluja? Za grafit dobili sva odobrenja pa im ga pokušali prebojati!

Velika drama odvijala se danas u Karinu Gornjem nakon što je komunalno redarstvo Grada Obrovca odlučilo prebojati grafite koje je samo dan prije napravila Udruga navijača Karin o svom trošku.

Za spomenute grafite dobili su odobrenje Mjesnog odbora i policije, no iz nekoga razloga, s kojim navijači nisu upoznati, odobrenje je povučeno. Nakon toga komunalno redarstvo krenulo je s uklanjanjem grafita, no pasivan otpor navijača u tome ih je, za sada, spriječio. Trenutno se kod murala “Oluja 1995” ne odvijaju nikakve aktivnosti.

Detalje o slučaju smo zatražili i dobili od Andree Matušin, majke mladića koji je snimao cijeli događaj, i od Elisa Žodana, glasnogovornika PU zadarske, koji je pružio kontekst današnjih događaja.

Kronologija događanja je, kako slijedi:

U Nedjelju u Karinu Gornjem osvanuli su grafiti usmjereni protiv gradonačelnika Obrovca Ante Župana i nekolicine drugih osoba. Na grafitima, od kojih se UN Karin odmah ogradio na službenim Facebook stranicama, crvenim sprejem bile su ispisane poruke “Ante Župan četnik”, “Umri Župane”, “HDZ=SDSS=LOPOVI”, “Marin Klanac srpsko kopile” te ocila, svastike i ustaška U.

UN Karin, koja se s grafitima i porukama mržnje nije slagala, potom se okuplja i od predsjednika Mjesnog odbora Karin Franje Kraljevića i načelnika Policijske postaje Obrovac dobiva odobrenje za prebojavanje grafita. Njihov rad bio je već djelomično dovršen jučer u 14 sati.

Danas se situacija iz nekog razloga mijenja. Komunalni redar dolazi i kreće s brisanjem grafita, na što se okupljaju navijači koji ga u tome ne pokušavaju spriječiti, već svojim prisustvom pružaju pasivan otpor brisanju murala “Oluja 1995”. Policijska uprava Zadarska, kako smo doznali od Elisa Žodana, na lokaciji nije bila po ničijem naređenju, već su se u ovoj, kao i u sličnim situacijama, policijski službenici nalazili na terenu da bi promatrali i djelovali preventivno, odnosno kako bi osigurali da se dvije strane ne bi sukobile.

– Kome smeta grafit Oluja 1995.? U Karinu je 90% hrvatskih branitelja, nama ne smeta Oluja. Sramotan je ovaj potez Grada Obrovca, posebice zato što su momci prebojali grafite koji su njega vrijeđali i napravili najveći spomen Oluji koji postoji na ovom prostoru, kazala je gospođa Matušin, potuživši se na postupanje policije koje je snimljeno u videozapisu u nastavku.

– Policajac je nasrnuo na mog sina, koji nije njemu ništa napravio. Njegov otac je ratni invalid koji je branio ovu državu, kazala je.

Elis Žodan odgovorio je na optužbe o neprimjerenom postupanju policijskog službenika.

– Zatražili smo od policijske postaje Obrovac službeno očitovanje i detalje o slučaju, ali kao što je vidljivo s videozapisa, policajac je upozorio mladića da ga ne smije snimati s te blizine i tako ga ometati na dužnosti u obavljanju službenog posla. Kao što se vidi, policajac nije udario mladića, već je djelovao u skladu sa svojim ovlastima, koje predviđaju da se njegovo službeno naređenje mora ispoštovati. Policijski službenik je, da je htio, mogao mladića privesti jer je reagirao na njegov prekršaj, ali nije bilo potrebe za tim budući da se situacija ubrzo smirila. Ipak, zatražili smo reakciju PP Obrovac, kazao nam je Elis Žodan najavivši da ćemo službeno priopćenje dobiti ujutro.

Mural oko čijeg uklanjanja se situacija zahuktala za sada ostaje gdje je, barem do sutra.

A kome smeta Oluja? HDZ Grada Obrovca trenutno je na vlasti zbog koaliranja sa SDSS-om pa se odgovor sigurno krije u političkim igrama pred lokalne izbore koji nam slijede.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...