Cestitka_Uskrs

Naši piloti uspješno izveli prva samostalna gađanja helikopterima Kiowa

Piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Oružanih snaga RH (OS RH) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku proveli su od 12. do 17. rujna 2017., na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju prva taktička borbena gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, izvijestili su iz MORH-a.

Nakon uspješno izvedenih borbenih gađanja i raketiranja pod vodstvom američkih instruktora u kolovozu ove godine, kada su korištene puškostrojnice 12,7 mm i nevođena raketna zrna Hydra 70 mm, ovo su prva taktička borbena gađanja i raketiranja koju su hrvatski piloti izveli samostalno koristeći također puškostrojnice 12,7 mm i nevođena raketna zrna Hydra 70 mm, ali i s novim elementima gađanja i raketiranja trenažnim laserski vođenim raketama Hellfire te iz osobnog naoružanja pucajući iz helikoptera na mete iz puške Heckler-Koch G-36CV, s naglaskom na sve radnje i postupke posade u helikopteru OH-58 D Kiowa Warrior.

Uloga američkih timova ovog puta bila je isključivo ocjenjivanje i vrednovanje pogotaka sa zemlje i analiza snimaka iznad prednjih helikopteskih snimača glasa i videa za pozicije: pilot i posada kao cjelina (pojedinačno za svakog pilota na lijevom i desnom sjedištu te ukupno posadu koju također čine dva hrvatska pilota). Između ostalog, ocjenjivala se efikasnost, brzina, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Također, ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz sve četiri vrste naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja. Cijeli proces od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera i izvedbe napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija.

Prva samostalna taktička borbena gađanja i raketiranja posebno su bila iščekivana i od američkih instruktora letenja zbog iznimnih pogotaka u mete koje su hrvatski piloti izveli uz njihovo vodstvo prije nepuna dva mjeseca. I ovog puta Tablice pogotaka hrvatskih pilota ostale su visoko popunjene u rubrikama izvrsnosti.

Nakon taktičkih borbenih gađanja i raketiranja hrvatski piloti ulaze u završnu fazu osposobljavanja za instruktore letenja na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a završetkom preostalog dijela obuke  dobit će certifikate o potpunoj osposobljenosti za samostalnu provedbu svih vrsta obuke te će dalje kao obučavatelji nastaviti samostalno obučavati ostale hrvatske pilote, a jednako vrijedi i za zrakoplovno-tehničko osoblje. Nakon stjecanja osposobljenosti za instruktore, hrvatskim pilotima predstoji još faza osposobljavanja za probne pilote nakon čega prestaje i sudjelovanje američkih instruktora u obuci na Kiowama.

Taktička borbena gađanja i raketiranja bila su i nova prilika za potvrdu obučenosti zrakoplovnih tehničara u opsluživanju helikoptera borbenim sredstvima te radu u borbenim uvjetima na terenu. Posebna vrijednost koju zrakoplovni tehničari ističu su nove sposobnosti koje su razvili, a to je upravljanje sustavima naoružanja, nadopunjavanje helikoptera gorivom bez gašenja motora i terenski rad s konkretnim procedurama pripreme Kiowa za bojna gađanja i raketiranja.

Američki obučavatelji zrakoplovnih tehničara naglasili su kako su impresionirani uigranošću timova hrvatskih zrakoplovnih tehničara po svim elementima pripreme helikoptera, a u prvom planu isticali su stručnost, brzinu i sigurnost hrvatskih zrakoplovnih tehničara  jer su se gađanja i raketiranja odvijala danonoćno uz učestala slijetanja i polijetanja Kiowa zbog nadopune streljiva i goriva te izmjene posada.

Američki timovi zrakoplovno-tehničkog održavanja ostaju u bazi Zemunik do kraja godine te će i dalje biti stručna pomoć i logistika u svim segmentim održavanja helikoptera Kiowa, dok su hrvatski zrakoplovni tehničari već sada u potpunosti i na svim  razinama održavanja samostalno preuzeli održavanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Fotografije su dostupne OVDJE.

Foto: MORH/ T. Brandt

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...