Vedran Uranija: “Ako treba bit ćemo živi zid za radnike”

Nakon otkaza i stečaja, bivšim radnicima šibenskog TLM-a prijeti i izbacivanje iz stanova. Ne svima, ali 43 stana u vlasništvu TLM-a koje koriste bivši radnici tvornice dio su stečajne mase te bi mogli biti prodani na javnoj dražbi  zakazanoj za 20. rujna na Trgovačkom sudu u Zadru.

– Ako treba, bit ćemo živi zid za bivše radnike TLM-a. Ne stranka Živi zid, nego pravi živi zid koji će spriječiti njihovo izbacivanje. Deložacija bi za njih značila smrt – rekao je  u četvrtak na konferenciji za novinare održanoj ispred šibenske ispostave Trgovačkog suda u Zadru Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar, koji je ujedeno i opunomoćenik radnika TLM-a. Sindikalisti od države traže da radnicima omogući otkup stanova po povoljnim uvjetima, pišu 24sata.

Sindikat metalaca traži Vladu rješenje za bivše radnike TLM-a

Sindikat metalaca Hrvatske i zadarski ured Saveza samostalnih sindikata Hrvatske zatražili su u četvrtak da Vlada žurno pronađe rješenje za 43 bivših radnika tvornice lakih metala (TLM), kojima prijeti deložiranje iz stanova, odnosno da radnicima omogući otkup stanova po povoljnim uvjetima.

Stanovi u vlasništvu TLM-a, koje koriste bivši radnici te tvornice, dio su stečajne mase pa su stavljeni na javnu dražbu zakazanu za 20. rujna, dok rok za podnošenje ponuda ističe 19. rujna.

“Zahtjev smo jučer pripremili, a zadnja je informacija da je prije otprilike pola sata stigao na stol ministrice gospodarstva Martine Dalić, premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović”, rekao je na konferenciji za novinare održanoj ispred šibenskog suda Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar, koji je ujedno opunomoćenik radnika TLM-a.

Tim radnicima, nakon što su izgubili posao, plaće i otpremnine, sada prijeti i deložacija. “Nećemo to dozvoliti i zato smo uputili žuran zahtjev najvišim državnim institucijama kako bi učinili sve da zaštite bivše radnike TLM-a tako da im se omogući otkup stanova po povoljnim uvjetima”, kazao je Uranija.

Devedesetih godina, kada su mnogi državni stanovi otkupljivani po povoljnim uvjetima, TLM-ovim radnicima nije ponuđena mogućnost otkupa. Ni kasnije Uprave TLM-a ni vlasnici tvornice nisu im omogućili otkup. Godine 2009. bivši radnici dobili su ugovore o najmu stanova koji su prije bili na čuvanju.

“Zakazala je država, ali i uprave i vlasnici TLM-a. Sada je pravna i moralna obveza vrha države da u suradnji sa sindikatom nađe modus da te ljude zaštiti. Prva varijanta je otkup stanova po povoljnim uvjetima, uz mogućnost da Grad bude jamac za kredite koji moraju biti povoljni, a ne lihvarski i s ratama na otplatu”, poručio je Uranija.

Ako može za Agrokor zašto ne i za radnike

Ako se za to mora napraviti i poseban zakon, zašto ne? Ako se za Agrokor mogao napraviti poseban zakon, zašto se ne bi napravio i za radnike koji su dali sve za Hrvatsku i TLM, pita se Uranija.

Osim otkupa po povoljnim cijenama, predložio je i drugu varijantu – da se vjerovnici kroz dogovor odreknu potraživanja. Državne tvrtke mogu se odreći dijela potraživanja na zahtjev države i sindikata, pa bi se iz tih sredstava mogli namiriti radnici, dodao je.

Na pitanje je li zakašnjela reakcija sindikata, budući je u tijeku već treća javna prodaja TLM-ove imovine, Uranija odgovara kako je reakcija pravodobna, a do nje je dovela država, točnije Ivo Sanader i bivša Vlada i oni koji su nakon toga tvrtku upropastili.

“Istina je da je neuobičajeno miješanje države u ovakav tip postupka, ali kako je država nekad bila vlasnik stanova i budući je suodgovorna za propast TLM-a, postoji pravna i moralna odgovornost da se i sad umiješa i pomogne radnicima”, naglasio je Uranija.

Istaknuo je kako su korisnici stanova mahom hrvatski branitelji, stariji ljudi koji su cijeli radni vijek proveli u TLM-u, a imaju mizerne mirovine i plaćaju najamninu.

“Oni ovakvu socijalnu eksploziju ne bi izdržali, to bi za njih bilo pogubno, praktički bi značilo smrt”, ustvrdio je Uranija i najavio da će, ako Vladin odgovor ne bude pozitivan, razmotriti druge sindikalne i pravne mogućnosti pa, ako treba, zatražiti i pomoć međunarodnih institucija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...