Kovačević: “Podizanje cijena nije način za uvođenje reda u korištenje javnih površina”

Predsjednik Ceha ugostiteljstva i turizma Udruženja obrtnika Zadar Robert Kovačević je u ime ugostitelja iznio stav vezano uz najave pročelnika za gospodarenje gradskom imovinom  Tomislava Korone da će se povećati cijene najamnine gradskih kvadrata. Dok Grad najavljuje dizanje cijene najma kvadrata privatnom sektoru, gradska turistička zajednica smanjuje početnu cijenu najma za prostore u palači Cedulin za 40 posto.

Puko podizanje cijena nikako nije način za uvođenje reda u korištenje javnih površina. Naime, smatramo da većina zadarskih ugostitelja uredno podmiruje svoje obveze i poštuje propise, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini, te interese takvih članova upravo i zastupamo. Ako gradska uprava smatra kako je na terenu nered, ovim putem ih pozivamo da se transparentno izjasne na koje konkretne lokacije misle, kako bi se spriječilo negativno konotiranje svih ugostitelja. Smatramo kako je podizanje cijena zakupa javnih površina usmjereno samo na podizanje prihoda, dok se red uvesti može jedino kvalitetnom provedbom i nadzorom nad provedbom svih gradskih odluka, te primjenom jednakih uvjeta za sve poslovne  subjekte, kaže Kovačević te dodaje:

Iz najave podizanja cijena je jasan razlog što su iz nacrta prijedloga Odluke o zakupu javnih površina izuzete odredbe o  regulaciji zona i visina zakupnina javnih površina, a to stvaranje uvjeta za jednostavnije i učestalo mijenjanje cijena. Ceh ugostitelja stoga predlaže da se zone i visine zakupnina vrate u prijedlog odluke, radi transparentnosti uvjeta i cijene, te povećane pravne sigurnosti zakupnika i stabilnosti poslovnih uvjeta. Ugostitelji smatraju kako najavljeno poskupljenje visina zakupnina javnih površina, ukoliko do istog dođe, predstavlja još jedan namet na poslovanje ugostiteljske struke, ovaj put s lokalne razine, kao da poslovanje istih nije već ugroženo maksimalnim povećanjem stope poreza na dodanu vrijednost na nacionalnoj razini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...