nove smjernice o doniranju

Socijalne samoposluge su prazne, a godišnje bacamo zapanjujuću količinu hrane

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

U Hrvatskoj se godišnje baci preko 400 tisuća tona hrane ili više od tisuću tona na dan, upozorio je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije, predstavljajući nove smjernice Europske unije o doniranju hrane s hrvatskom eurozastupnicom Biljanom Borzan u Zagrebu.

‘Preko 88 milijuna tona hrane se godišnje baci u EU, a u isto vrijeme četvrtina građana je u riziku od siromaštva. U Hrvatskoj se godišnje baci preko 400 tisuća tona hrane ili više od tisuću tona na dan. Istovremeno su prazne police socijalnih samoposluga. Ovim smjernicama Europska unija želi potaknuti doniranje i smanjiti enormne količine bačene hrane u Uniji’, rekao je Baričević.

Više od pedeset europskih propisa na pozitivan ili negativan način utječe na bacanje hrane, a iz njih proizlaze nacionalni propisi o porezima, fitosanitarnim mjerama, trgovini, humanitarnim udrugama, rokovima valjanosti hrane, odgovornosti za hranu…

Smjernicama se prvi put na jednom mjestu objedinjuju upute i savjeti kako urediti sustav doniranja hrane, a da se pritom poštuju svi Unijini propisi te ne ugrožava sigurnost i zdravlje primatelja takve donacije. One su namijenjene državama članicama, posrednicima, humanitarnim organizacijama, ali i drugim subjektima koji sudjeluju u procesu doniranja hrane, piše tportal.hr.

‘Izrada smjernica bila je jedna od glavnih točaka mog izvještaja u Parlamentu i drago mi je da se Komisija maksimalno angažirala po tom pitanju. Trgovci i proizvođači su mi se žalili da nisu sigurni kako tumačiti neke zakonske odredbe te da ih to odvraća od doniranja. Primjer je što napraviti s paketom jogurta u kojem je jedan oštećen. Smjernice daju odgovor na to i brojna druga pitanja te tako smanjuju rizik za donatore i primatelje’, objašnjava Borzan.

Osim tumačenja zakonskih odredbi, u njima se navode primjeri iz država članica koje su efikasno ustrojile sustave doniranja. Tu su primjerice porezni poticaji iz Španjolske i Portugala koji su, uz oslobođenje doniranja hrane plaćanja PDV-a, uvele dodatne porezne olakšice za donatore. Ističe se i francusko rješenje oko doniranja proizvoda koji su blizu roka ‘upotrijebiti do’, prema kojem se to može napraviti do 48 sati prije isteka roka.

Zanimljiv je i francuski zakon koji obvezuje trgovce da sklope trajne sporazume o doniranju s bankama hrane. Tim sporazumima uređuje se i prijenos vlasništva nad hranom te, posljedično, i odgovornost za njenu zdravstvenu ispravnost.

‘Europska komisija snažno potiče države članice da na temelju europskih smjernica izrade nacionalne. Nadam se da će naša nadležna ministarstva napraviti to što je prije moguće jer za neka rješenja ne trebamo izmišljati toplu vodu. Ove blagdane će mnogi naši sugrađani dobiti božićni ručak u pučkim kuhinjama i socijalnim dućanima, a trebamo se svi skupa potruditi da im oni imaju što dati’, zaključila je Borzan.

Svi zainteresirani za smjernice na hrvatskom jeziku, poručuju iz ureda eurozastupnice Borzan, mogu ih pronaći na njezinim stranicama, kao i onima Europske komisije na internetu.

Ostavi komentar koristeći Facebook