Malware Skygofree vaš Android koristi kao centar za špijuniranje

Načelno pravilo pri zaštiti od malwarea na Androidu je ‘ne posjećuj sumnjive stranice’ i iskreno – ono funkcionira i dan danas. Problem je, doduše, ona jedna greška koja se može desiti svakome i zbog koje završite na lažnoj web stranici mobilnog operatera ili omiljene web usluge – i nakon toga stvari krenu nizbrdo.

Jedan takav program je malware Skygofree koji, prema sigurnosnoj kompaniji Kaspersky Lab, evoluira još od 2014. te danas koristi metode špijuniranja koje mnogi nisu znali da postoje. Ovaj znatiželjni malware naseljuje se na korisnikov telefon putem lažne web stranice i nakon toga uređaj koristi kao centar za špijuniranje. Skygofree može uključiti mikrofon i snimati zvukove na točno definiranim lokacijama, on prati promet na wi-fi mreži te naravno – može paliti kameru kad god mu to odgovara. Nezgodno.

Kao i kod svih malwarea do danas, izbjegavanje infekcije relativno je jednstavno – dvaput provjerite web adresu u linkovima i pripazite da su stranice koje posjećujete službene. Također jako dobro pazite na aplikacije koje instalirate na svoj uređaj. Ovo vrijedi dvostruko za sve što pronađete izvan Googleovog Play Storea, kako piše tportal.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...