Skandal trese Kaptol, nestalo 50 milijuna eura; Maštruko: “Bozanića će još nagraditi zbog svega”

Zagrebačka Crkva u središtu je velike financijske afere zbog pronevjere 50 milijuna eura koji su propali zbog rizičnih ulaganja.

Suspendiran je cijeli moćni Zbor prebendara, a smijenjen je msgr. Mijo Gabrić, donedavni dekan.

Ivica Maštruko, sociolog religije i prvi hrvatski veleposlanik u Vatikanu, odbacuje bilo kakvu mogućnost da bi Sveta Stolica mogla zbog ove afere kazniti kardinala Bozanića.

– Kardinal Bozanić bi zbog odluke mogao biti samo nagrađen. On je na nalog Svete Stolice ispitao slučaj, utvrdio sve činjenice i odredio kaznu za prebendare. U tom smislu on je napravio sve što je trebao i mogao. Može se raspravljati o tome je li kazna o postu i nemrsu i moljenju psalama adekvatna ili ne, ali zbog cijelog ovog slučaja on nipošto neće biti kažnjen jer nema nikakvih razloga za to – smatra Maštruko.

U prilog Bozaniću svakako ide i činjenica da prebendari prema svom statutu imaju vrlo visoku autonomiju i samostalnost u upravljanju crkvenim dobrima i ne moraju podnositi nikakva izvješća kardinalu.

– Oni su se branili po onom istom modelu koji su koristili naši političari kad su završili pod optužnicama. Istaknuli su da su politički progonjeni. To je klasična obrana jer uistinu nema nikakve poveznice između problematičnih nekretninskih projekata i samog Stepinca – navodi Maštruko za Jutarnji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...