Trinaest malih Sirijaca danas imaju prvi dan škole u svom novom gradu

Trinaest malih Sirijaca danas ima prvi školski dan u Zadru u Osnovnoj školi Šime Budinića. Time je napravljen veliki korak naprijed u njihovoj integraciji u hrvatsko društvo.

Sada je najvažnije naše nove učenike naučiti hrvatski jezik te ih socijalizirati i integrirati među druge učenike. Oni su već prošli tečaj hrvatskoj jezika u Kutini od 80 sati. Ovdje kod nas će prvih desetak dana intenzivno učiti hrvatski jezik. Nakon toga ćemo na nivou škole formirati jedno povjerenstvo i za svakoga učenika pojedinačno napraviti procjenu njegovog znanja hrvatskog te prema tome postupiti dalje. One koji savladaju bolje naš jezik, uključivat ćemo u redovitu nastavu i to prvo u onim predmetima gdje se traži manje znanje jezika kao na primjer matematika, kaže ravnatelj Osnovne škole Šime Budinića Ivan Čular te dodaje:

Ovo je sada pripremno razdoblje za njih. Oni će tek u idućoj školskoj godini slušati sve predmete kao ostali učenici.

U školi su svjesni kako su ova djeca u svom životu prolazila školovanje po dva obrazovna sustava, prvo u rodnoj Siriji, a sada u Turskoj. Planira se organiziranje radionica za postojeće učenike škole koje bi vodili stručnjaci iz Međunarodna organizacija za migracije, a sve s ciljem da proces integracije novih školskih kolega prođe što bolje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...