Antifjakinu tribinu u GKZD “Istanbulska konvencija – reci NE nasilju nad ženama” obilježila pitanja članica udruga proizašlih iz Domovinskog rata

Da i to je nasilje nad ženama, odgovorila je sociologinja Biljana Kašić na pitanje žene iz publike je li nasilje nad ženama scena iz filma “Ministarstvo ljubavi” u kojoj nekadašnji oficir JNA kaže udovici hrvatskog branitelja da bi on nju kresnuo da mu ne smeta fotografija poginulog branitelja. Večerašnja tribina na vruću temu “Istanbulska konvencija – reci NE nasilju nad ženama” u organizaciji Kluba studentica i studenata sociologije Antifjaka privukla je brojnu publiku, od studenata, SDP-ovaca,  podržavatelja i osporavatelja ratificiranja Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru, pa do članica i članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Unatoč suprotstavljenim gledištima, rasprava je protekla o korektnom tonu, uz pojedine manje ispade pojedinaca s obje strane.

Nekada na istoj strani s Crkvom, danas ne!?

Sociologinja Kašić vjeruje kako će Istanbulska konvencija biti ratificirana.

Nju je nužno ratificirati. Ona je dosegnula jednu civilizacijsku razinu koju nijedan drugi dokument nije dosegnuo po pitanju zaštite žena, kaže Kašić te je navela vlastito iskustvo kada je prva pomoć u borbi zaštite prava i podrške ženama žrtava nasilja došla iz crkvenih redova:

Godine 1988. kada smo počeli borbu za žene žrtve nasilje prve su nam pomogle sestre milosrdnice. Danas doživljavamo neku vrstu agresije iz nekih krugova koji su nam u početku pomagali.

Saborski zastupnik Mario Vučetić također smatra da se konvencija treba ratificirati.

Pripremljena pitanja i “zabrinutost” za proračun

Pročitao sam 10 puta Istanbulsku konvenciju i nisam naišao na naznake rodne ideologije. Nadam se da će se ratificirati. SDP je imao priliku daje ratificira, pa nije. Tada je HDZ tražio ratifikaciju. Danas su pozicije obrnute, podsjetio je Vučetić na stabilnost mišljenja hrvatskih vodećih političkih stranaka.

Vučetić je na originalan način odgovorio djelu publike koji je na tribinu došao s pripremljenim pitanjima i izrazili “zabrinutost” što bi ratificiranje Istanbulske konvencije moglo značiti dodatan trošak za državni proračun:

Izgradnja jednog doma za zaštitu žrtava od nasilja košta 40 milijuna kuna. Po mome mišljenju, cijela država može bankrotirati pred zaštitom jednog djeteta koje treba izliječiti, pred jednom ženom žrtvom nasilja koja treba zaštitu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...