Za sada ćemo i dalje plaćati najskuplju cestarinu u Europi, a najgore će proći vlasnici ENC-a

Zbog visoke cijene cestarine, naše autoceste pune su samo za turističke sezone.

U resornom ministarstvu traže najbolji model za naplatu cestarina, sve bi trebalo biti gotovo do kraja godine, do kada ćemo plaćati najskuplju cestarinu u Europi, piše Dnevnik.hr.

Umjesto vinjeta tako ćemo i dalje imati klasičnu naplatu cestarina uz koju dolazi i sezonsko poskupljenje.

„Mislim da su vinjete vrlo isplative i da treba rekonstruirati cestovni sektor u cjelini. Treba uvesti vinjete pod hitno – to je prijelazno rješenje do uvođenja naplate cestarine putem satelitske navigacije“, kaže prometni stručnjak Ivan Dadić.

Koji model je najisplativiji, u Ministarstvu još ne znaju. U tijeku je odabir konzultanta za budući sustav naplate cestarine.

„Imat ćemo ga najvjerojatnije do kraja godine, onda će se definirati budući sustav naplate. To ne znači da neće biti elektroničke vinjete, naravno budućnost je GPS sustav“, kaže ministar prometa Oleg Butković.

Zbog visoke cijene cestarine, naše autoceste pune su samo za turističke sezone. Izvan sezone, gotovo nitko ne vozi njima. Posebno prema Dalmaciji.

Niti ENC naplata više neće biti isplativa. Tko je imao ENC, vozio se 20 posto jeftinije. No, uskoro će taj popust biti samo 13 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...