Američki zbor Cardinal singers pobjednik 11. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova

Zborski vikend u sklopu 11. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova u Zadru završio je u veseloj i svečanoj atmosferi proglašenjem pobjednika i nadmetanjem za Veliku nagradu Grada Zadra u subotu 26. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar!

Međunarodno stručno povjerenstvo u sastavu Jasenka Ostojić, predsjednica (Hrvatska), Zapro Zaprov (Makedonija), Damijan Močnik (Slovenija), Davor Bobić (Hrvatska)  i Christian Balandras (Francuska) ali i brojnu publiku na samom Natjecanju i na završnoj svečanosti, u potpunosti su osvojili pjevači zbora CARDINAL SINGERS Sveučilišta u Louisvilleu is SAD-a!

Zbor je u kategoriji mješovitih zborova pod vodstvom dirigenta Kenta Hatteberga osvojio 95 od mogućih 100 bodova i osvojio Zlatni križić opatice Čike!

Za Veliku nagradu grada Zadra u iznosu od 20.000,00 kuna američki zbor nadmetao se s Komornim zborom Glasis (Slovenija) koji su pod ravnanjem dirigenta Ernesta Kokota osvojili Srebrni križić opatice Čike te sa zborom Christophorus Cantorei (Njemačka) koji su s dirigentom Michaelom Nonnenmannom osvojili Brončani križić opatice Čike.

Odnijevši apsolutnu pobjedu Cardinal Singers za kraj su ponovno pjevali i podigli prepuno Kazalište na noge!

Drugu nagradu u kategoriji mješovitih zborova osvojili su sljedeći zborovi: Zbor Sveučilišta u Stockholmu (Stockholm, Švedska), Akademski pjevački zbor VSB Tehničkog sveučilišta Ostrava (Ostrava, Republika Češka) i Mješoviti zbor Umjetničke akademije u Splitu (Split, Hrvatska).

Treću nagradu u kategoriji mješovitih zborova osvojili su Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić (Zadar, Hrvatska), Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma (Zagreb, Hrvatska), Mješoviti vokalni ansambl Schola cantorum (Split, Hrvatska) i Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski (Čakovec, Hrvatska). Diplomu za sudjelovanje u toj je kategoriji dobio Vokalni ansambl Mater Libertatis (Zagreb, Hrvatska).

U kategoriji ženskih zborova drugu nagradu su osvojili Ženski vokalni ansambl Schola cantorum (Split, Hrvatska) i Vokalni ansambl Samoborke (Samobor, Hrvatska). U istoj kategoriji treću nagradu osvojio je Ženski zbor Dangė (Klaipeda, Litva).

Povelju Hrvatskog društva skladatelja koju je dodijelio hrvatski skladatelj Davor Bobić, za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja odnio je Ženski vokalni ansambl Schola Cantorum (Split, Hrvatska) i to za skladbu Vlade Sunka „Zdravo Marijo“.

Zadrani su ovog vikenda imali priliku uživati u natjecateljskom dijelu programa kojeg su po prvi puta pratili u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači te na ekranima na direktnom prijenosu ispred Kneževe palače. No zborovi su pjevali i na promenadnim koncertima na Forumu, Narodnim trgu, Morskim orguljama i Pozdravu suncu. Pjesma je bila sveprisutna na ulicama i trgovima Zadra, a osobito veselo bilo je na završnoj zabavi za sve sudionike u zadarskoj Ledani.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...