Prosječna plaća 6.126; Konobari imaju 4.200, kunari 5.000, profesori 6.556 kuna…

Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u Hrvatskoj za veljaču ove godine iznosila je 6128 kuna. U odnosu na prošlogodišnju veljaču, plaća prosječnog Hrvata porasla je za četiri posto, a kada se uračuna inflacija, realni rast je iznosio 3,2 posto.

 

Od 19 gospodarskih sektora najbolje su plaćeni djelatnici u sektoru informacija i komunikacija (ICT) te u prosjeku mjesečno primaju 8359 kuna. Sektor koji zapošljava tražene stručnjake iz područja telekomunikacija, računalnog programiranja i informatičkih usluga bilježi natprosječan rast plaća od 5,8 posto. Prosjek propulzivnog ICT sektora kvari izdavačka djelatnost (mediji), u kojoj su plaće osjetno niže (6675 kuna) i znatno sporije rastu.

Osjetno iznad prosjeka su i plaće u financijskom sektoru. Međutim, za razliku od ICT sektora, u sektoru bankarstva i osiguranja primanja ne rastu.

Natprosječne plaće tradicionalno isplaćuju i tvrtke iz energetskog sektora. Tako je prosječna plaća zaposlenih koji se bave opskrbom električnom energijom i plinom 7905 kuna, uz solidan rast od 3,9 posto.

Iznad prosjeka su i djelatnosti koje pokrivaju različite javne usluge, od državne uprave i obrane te socijalnog osiguranja do znanstvenih ustanova, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi i obrazovanja. Pritom treba naglasiti da su u ovom segmentu najniže prosječne plaće u obrazovanju (6556 kuna).

 

Zanimljivo je da u turističkim poslovima (pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane), unatoč velikoj potražnji za radnom snagom, nije došlo do značajnijeg skoka plaće. U odnosu na prošlu godinu, porast je iznosio ispodprosječnih 3,2 posto (na 5049 kuna).

U prerađivačkoj industriji, koja zapošljava najviše radnika, trendovi nisu osobito povoljni. Prosječna plaća dosegnula je 5513 kuna, ali je rast iznosio tek 1,1 posto.

Kada je riječ o pojedinim zanimanjima, najbolje su plaćeni menadžeri (120 posto iznad prosjeka), stručnjaci u području tehnologije i razvoja (66 posto iznad prosjeka) te informatičari (35 posto iznad prosjeka).

 

Prosječna primanja konobara iznose tek 4200 kuna, a kuhari prosječno zarađuju oko 5000 kuna. U ugostiteljstvu najbolje kotiraju pizza majstori, koji u prosjeku primaju 5656 kuna. Natprosječne plaće rezervirane su za top pozicije pa tako šef kuhinje zarađuje 8500 kuna, a menadžer ugostiteljstva 7400 kuna.

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke. Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu više su od prosjeka 13 posto, dok su one u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu pet posto manje od prosjeka, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...