Uz ovu novu dijetu dođite u dva tjedna do ravnog trbuha i šest kilograma manje

Abs ili tzv. dijeta za trbušne mišiće, jednak naglasak stavlja na prehranu i na tjelovježbu, stoga se u prva dva tjedna može izgubiti i do šest kilograma.

Potom slijedi gubitak od 3 do 4 kilograma u sljedeća dva tjedna. Fokus ove dijete nije toliko na mišićavu trbuhu koliko na smanjenju rizika od kardiovaskularnih i drugih bolesti s kojima su povezani suvišni kilogrami u području abdomena. No kad ih se riješite, pločice će odjedanput zasjati, pojašnjava idejni začetnik Abs dijete David Zinczenko.

– Šest je osnovnih smjernica i temelja ovog režima. Unos šest obroka dnevno, redovito pijenje smoothieja, svjesnost o tome što trebate piti a što ne, nebrojenje kalorija te fokusiranje na 12 ‘moćnih’ namirnica i unos jednog obroka po želji tjedno – objašnjava autor i dodaje:

– Tih šest obroka podrazumijeva tri glavna i tri međuobroka, koji se međusobno izmjenjuju uz osnovno pravilo da svaki obrok mora sadržavati barem dvije, a međuobrok minimalno jednu namirnicu iz skupine moćnih namirnica.

Nutricionistica Sandra Marić Bulat smatra kako je ova dijeta odličan model mršavljenja jer se na taj način, uz izbjegavanje rafiniranih šećera, uspješno održava razina šećera u krvi i potiče brz gubitak masnoća u predjelu trbuha.

– No jedanput na tjedan možete pojesti što god želite. Preporuka je da to bude ono za čime najviše žudite. Tako ćete spriječiti zasićenje dijetom i omogućiti dugotrajno pridržavanje – govori Zinczenko.

Time se “podržava” pravilan rad metabolizma i sprečava kasnija pojava jo-jo efekta, odnosno povratka izgubljenih kilograma, naglašavaju nutricionisti. Unos kalorija je ograničen na samo 1400-1600 na dan, no one se ne broje opsesivno nego su za “ograničenje” unosa kalorija propisane količine serviranja za pojedine namirnice.

Znajući koliko brojenje kalorija može biti frustrirajuće dok ste na dijeti, David Zinczenko pojednostavio je stvari zamijenivši ih pravilom “kontrole porcija”, tako da ni jedan obrok ne bi smio biti veći od promjera tanjura.

No kontrola veličine porcija pomoću promjera tanjura može biti prejednostavna, pa dodatno pazite da vas ne dovede do prejedanja. Obroke treba pripremati kod kuće. Kao zamjenu za obrok ili međuobrok autor savjetuje da napravite smoothije od malomasnog mlijeka ili jogurta, proteina sirutke, voća i kikiriki maslaca te da dnevno pijete najmanje osam čaša vode kako biste zavarali glad i izbacili toksine iz tijela.

Preporučuje se unos dodataka prehrani, poput multivitamina, koji osiguravaju krom, vitamin B6 i B12, a u stanjima pojačanog stresa savjetuje se posezanje za dodatnim količinama vitamina C, savjetuje autor dijete David Zinczenko.

Abs dijeta zdrava je i sigurna jer podržava unos raznovrsnih kvalitetnih namirnica visoke nutritivne gustoće u adekvatnim količinama, što smanjuje rizik od pojave kroničnih bolesti i podržava opće zdravlje, ističe nutricionistica Ilić.

Iz prehrane treba izbaciti rafinirane šećere, zasićene i trans masti te kukuruzni sirup bogat fruktozom. No Sandra Marić Bulat kaže kako je šećer ponekad potrebno unositi jer njegovim dugotrajnim izbjegavanjem možemo organizam dovesti u fazu iscrpljenosti te izazvati pojavu nesanice.

– Kalcij iz mliječnih proizvoda, kojim obiluje ova dijeta, ima značajnu ulogu u skidanju masnih naslaga oko struka. Sa smanjenjem naslaga oko struka postiže se i najbolja prevencija od bolesti metaboličkog sindroma, dijabetesa, visokoga krvnog tlaka, masnoća i bolesti kardiovaskularnog sustava – objašnjava Marić Bulat i dodaje da je, uz kontroliran unos količine i vrsta namirnica koje su ili niskoga glikemijskog indeksa ili siromašne masnoćama ili bogate proteinima, izuzetna prednost i stjecanje navika za vježbanje, koje je važan dio ove dijete.

U ovoj se dijeti preporučuje niz kombinacija aerobnih i vježbi snage tri puta tjedno, pri čemu se dva puta tjedno stavlja fokus na vježbe trbušnih mišića. Svaki trening počinje laganim zagrijavanjem, nakon čega slijedi set vježbi. Između vježbi s utezima mora biti 48 sati odmora. Rutinu vježbanja treba mijenjati svakih mjesec dana jer se u protivnom tijelo navikava na određene vježbe i tako se usporava izgradnja mišića.

Više o ovo dijeti pročitajte na portalu 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...