Dobre vijesti iz hrvatskog kampa: “Modrić u ovom ritmu može igrati do kraja”

Hrvatska reprezentacija na impresivan je način završila prvi krug Svjetskog prvenstva ostvarivši sve tri pobjede u skupini. Hrvatska je uz Urugvaj i Belgiju jedina natjecanje po skupinama prošla neokrznuto s maksimalnih devet bodova.

Osim igre, raduje i sjajna fizička priprema hrvatskih igrača koji su svoje suparnike lomili visokim presingom. Hrvatska je izgledala moćno u svim segmentima igre.

“Zadovoljni smo, Hrvatska je izgledala kako smo htjeli izgledati. Cilj smo ostvarili, ali na tome ne smijemo stati. Idemo dalje korak po korak,” kazao je Luka Milanović, kondicijski trener Hrvatske.

Milanović je docent na Kineziološkom fakultetu i predstojnik Zavoda za kineziologiju sporta. Iza njega su desetljeća iskustva, radio je u košarci, pripremao je Mirka Filipovića, individualno radio s brojnim nogometnim i košarkaškim zvijezdama, pripremao je košarkaše Cibone i Zagreba te rukometaše Egipta. Za vrijeme mandata Nike Kovača bio je asistent glavnom kondicijskom treneru Igoru Jukiću, a dolaskom Dalića sam je preuzeo glavnu ulogu.

Postavlja se pitanje može li Hrvatska u takvom visokom ritmu nastaviti i u drugom dijelu prvenstva kada tek slijede najveća iskušenja.

“Uvijek ima oscilacija i to je normalno. Kod nekih igrača će biti dizanja forme, kod nekih će biti izazovno održati formu, ali moguće je biti na jednoj zadovoljavajućoj razini cijeli turnir. Forma naših igrača bi trebala ostati dobra.”

Kazao je kako je teško govoriti o tome što je top forma, ali i dodao da je moguće održati visoku razinu izvedbe koja ne ovisi samo o kondicijskoj pripremi već i o drugim faktorima. Kako svi igrači nisu imali istu minutažu na prvenstvu, posljednjih dana se pokušalo sve igrače izjednačiti.

“Svaki igrač je imao drugačiju minutažu, pokušali smo u ovih nekoliko dana sve izjednačiti s ciljem da što bolje izgledamo u idućoj utakmici.”

Hrvatske navijače najviše zanima može li Luka Modrić, nakon iznimno naporne sezone u dresu Real Madrida, odraditi cijelo prvenstvo na vrhunskom nivou kakav je pokazivao u prve tri utakmice.

“Vjerujem da Luka može igrati u dobrom ritmu do kraja. Nastavili smo s načinom treninga kakav je imao u klubu, pogotovo u već spomenutom individualnom režimu”, kazao je Milanović.

Posljednjih se dana vodila rasprava o tome je li pametno da neki igrači toliko pauziraju od 2. kola do osmine finala.

“To smo kompenzirali treningom. Pokušali smo da svatko od njih, kao što i inače radimo, dobije individualno što mu je potrebno. Točno se zna što se radi četiri, tri, dva ili jedan dan prije utakmice. I što oni vole raditi i što ima najviše odgovara. Vjerujem da ta pauza neće utjecati, već će nam pomoći.”

Otkrio je da igračima nakon utakmice trebaju dva dana kako bi se posve oporavili.

“Mnogi igrači su umorniji drugi dan, a ne dan nakon utakmice, što mi poštujemo i znamo kako se tko osjeća koji dan.”

Premda se čini kako je izazov pripremiti plan rada za svakog igrača posebno, zavisno od sezone kakvu je imao, Milanović je priznao da je veći izazov bio kako biti selektivan po pitanju što raditi.

“Znam ih od prije i znam njihove navike pa mi je bilo lakše uskladiti. Puno smo radili individualno. I prije i poslije treninga i u ovim dijelovima dana koji su slobodni. Izazov je bio biti selektivan po pitanju da je puno toga moguće raditi, a moramo raditi samo one najvažnije stvari. Međutim, svi u stožeru smo dovoljno iskusni da znamo što je najvažnije raditi jer nemamo vremena za više od toga.”

Priznao je kako nema problema a autoritetom jer svi u hrvatskom taboru imaju isti cilj.

“Što je viša razina igrača, to je meni lakše s njima komunicirati i raditi. Naravno, uz puno uvažavanje. Svi imamo isti cilj i naš cilj je autoritet”, kazao je.

Dodao je kako se veliki naglasak posvećuje i prevenciji ozljeda i oporavku, pa tako hrvatski igrači do sada, srećom, nisu imali nijednu težu ozljedu.

“Nadam se da i neće. Bitno je da budu zdravi jer tada mogu pokazati svoju kvalitetu i pripremljenost,” dodao je.

U sportu su posljednjih godina sve primjetnije moderne tehnologije, no Milanović je dodao kako su po tom pitanju selektivni.

“Jako smo selektivni jer postoji more podataka koje mi dobivamo. Međutim, mi biramo samo najvažnije parametre i oni nam pomažu da potvrdimo ono što već znamo.”

Milanović je godinama radio u košarci pa je povukao paralelu o ta dva sporta.

“Drugačiji je ritam natjecanja. U košarci je normalno igrati dan za danom što je u nogometu nemoguće. Sportovi su drugačiji pa su i opterećenja različita. No neke stvari su slične, oporavak je uvijek oporavak, važna je prevencija, temeljna pravila za održavanja forme su uvijek temeljna, ali ona su tu da se s njima igramo i da nađemo pravi trenutak za igrača i ekipu”, kazao je na kraju.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...