Jesu li iPhone i iPad zaista simboli bogatstva?

Znanstvenici sa sveučilišta u Chicagu zajedno s američkom nacionalnom agencijom za ekonomska istraživanja objavili su zanimljive rezultate istraživanja koji su pokazali da se u SAD-u bogatstvo može povezati s posjedovanjem Appleovih uređaja. Iako samo posjedovanje iPhonea ne znači kako su njegovi vlasnici bogataši – pri čemu treba napomenuti kako su rezultati istraživana bazirani na podacima iz 2016. godine (dakle, prije predstavljanja modela X čija cijena iznosi 1000 dolara), ovo je istraživanje pokazalo kako je velika vjerojatnost da osobe koje kupuju Appleovetelefone i tablete imaju velike prihode.

Nikada se niti jedan brend nije mogao toliko povezati s ostvarivanjem velikih prihoda kao posjedovanje Appleova telefona 2016. godine, jedan je od zaključaka znanstvenika koji su s točnošću od 69 posto mogli predvidjeti da osoba koja posjeduje iPhone ima visoke prihode, odnosno da po prihodima pripadaju u 25 posto kućanstava s najvećim prihodima u SAD-u. Osim posjedovanja iPhonea još jedan od simbola velikih prihoda jest i Appleov tablet, koji je ostvario rezultat skoro kao i iPhone – 67 posto.

Ti rezultati, naravno, ne pokazuju pravu situaciju jer iako su novi modeliiPhonea skupi, pri čemu model iPhone X u slobodnoj prodaji košta oko 10 tisuća kuna, zahvaljujući ponudama operatera oni se mogu kupiti i otplaćivati na 36 rata, što uvelike olakšava njihovu kupovinu.

Također, i cijena konkurentskih top-modela pametnih telefona vrlo je visoka, a treba napomenuti kako velik broj ljudi i dalje koristi starije modele iPhonea, odnosno da su i dalje u prodaji stariji modeli Appleovih telefona po prihvatljivijim cijenama, kao i model SE koji se u vrijeme akcija i popusta u Hrvatskoj mogao kupiti za nešto više od dvije tisuće kuna – što sigurno ne prikazuje kupce ovih uređaja kao bogataše, piše Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...