predavala 10 godina

Tiha, povučena, mlada majka; S lažnom diplomom iz Zadra dala je otkaz neposredno prije otkrića afere

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Više od deset godina profesorica D.B. predavala je u Gimnaziji Gospić povijest, a povremeno i sociologiju. Njezin rad, kažu kolege, bio je besprijekoran, ona omiljena među učenicima, ali postojao je problem koji je otkriven prije koji dan – D.B. nikad nije diplomirala.

Ta vijest u gospićku gimnaziju prije nekoliko dana stigla je sa Sveučilišta u Zadru, na kojem je D.B. navodno diplomirala.

– Šokirao sam se kad sam vidio taj dopis. Poznajem je od 2009. godine kad sam ja ovdje došao raditi, a ona je došla prije mene, kazao je za 24sata Josip Štampar, profesor tjelesnog odgoja koji je na mjestu vršitelja dužnosti ravnatelja od srpnja prošle godine.

Diplome svih djelatnika škola je, prema naputku Ministarstva obrazovanja, poslala na provjeru sveučilištima na kojima su izdana. Štampar kaže kako djelatnike nisu o tome obavijestili, niti su to bili dužni učiniti.

Međutim, dogodila se jedna zanimljiva stvar. Ova omiljena profesorica prije samo desetak dana tražila je od ravnatelja sporazumni raskid ugovora o radu. Kazala mu je da očekuje novi, bolji posao. Ravnatelj je, prema pravilima, postupio tako da joj je to i dozvolio. Profesorica je lani postala majka te se nedavno vratila s porodiljnog dopusta.

– Nisam slutio ništa, a kamoli ovo što se iz svega toga izrodilo, kaže Štampar.

D.B. se ranije preselila iz Gospića te tvrdila da je novo radno mjesto čeka bliže njenom novom mjestu prebivališta. U prošlu srijedu je došla potpisati raskid ugovora i pokupiti svoje stvari iz škole. Lijepo su se rukovali i pozdravili. I onda je nastao filmski obrat.

Tajnica je u ravnateljev ured donijela poštu, među njom i kuvertu sa zadarskog Sveučilišta. U dopisu je pisalo da je diploma D.B. lažna.

– Ona je zadnja osoba na koju bih pomislio da je lažirala diplomu, kaže ravnatelj.

– Ona je iznimno tiha i povučena, rijetko smo koju riječ prozborili. Djelovala je savjesno, a jedan njezin učenik na državnom natjecanju iz povijesti osvojio je prvo mjesto, kazao je za 24sata jedan od kolega.

Iz ureda rektorice zadarskog Sveučilišta dobili smo odgovor da nemaju nikakvog komentara, a zadarska policija cijeli je slučaj prebaci na obradu PU Ličko senjskoj.

– Prijava nam još nije stigla, a kad stigne pokrenut ćemo kriminalističku istragu. Nakon toga, ako se utvrdi počinjenje nedjela, ide prijava za krivotvorenje isprave, kazala nam je Maja Brozičević, glasnogovornica PU Ličko senjske.

Za kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave predviđena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar