Pravosudni apsurd; Kako Daruvarac uspijeva izbjeći zatvor?

Darko Kovačević Daruvarac, nakon što mu je početkom lipnja postala pravomoćna presuda prema kojoj ide u zatvor na četiri godine zbog premlaćivanje mlade sugrađanke, još uvijek je na slobodi – i koristi svaku zakonsku mogućnost da ostane na slobodi.

Na rješenje o izvršenju zatvorske kazne dvaput se žalio tražeći i odgodu, ali je sud to odbio. U zatvoru još nije jer mu je odvjetnik na godišnjem odmoru.

“Neću bježati i to je to. Čekam pravomoćnost kazne”, rekao je Darko Kovačević Daruvarac u veljači kada je pušten iz pritvora.

Početkom lipnja donesena mu je i pravomoćna presuda, ali ni dva mjeseca kasnije nije otišao na odsluženje kazne jer mu nije uručeno rješenje o izvršenju kazne.

“On na to rješenje ima pravo žalbe, kako on, tako i njegov branitelj. Da li će oni uložiti tu žalbu ili ne, ja to ne mogu reći jer jednostavno nisam on. Tako da ćemo tek po pravomoćnosti tog rješenja… On se odmah ima javiti u zatvor u Zagrebu, odnosno u Centar za dijagnostiku Remetinec”, pojasnio je Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

Rješenje treba primiti i Kovačević i njegov odvjetnik koji nema obvezu zaprimati poštu dok je na godišnjem odmoru. Tako će 32-godišnjak osuđen na četiri godine zatvora zbog prijetnji i nanošenja teških tjelesnih ozljeda 18-godišnjoj djevojci u lipnju prošle godine cijelo ljeto provesti na slobodi.

“Meni uvijek policija dostavi neki poziv. I uvijek me nađu. Tako bi mogli i njega naći, ali nema se volje za naći”, smatra Jurica iz Karlovca, a sličnog je stava i Josip iz Zagreba:

“Meni bi odmah dostavili, kao i svima ostalima. Ne znam, jednostavno sve to ne funkcionira, sve je to sporo, pogotovo kad su u pitanju takvi slučajevi, onda kao namjerno da se ne dostavlja, kao da se izbjegava.”

Postoji mogućnost da se rješenje objavi na e-oglasniku suda, ali za tim se poseže samo u određenim situacijama.

“Dostava se može izvršiti putem e-oglasne ploče, međutim za to su potrebni određeni zakonski uvjeti. Znači da nema odvjetnika i tako dalje i tako dalje”, kazao je Visković.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tijekom gostovanja u RTL-u Danas priznao je da se ide u izradu novih zakonskih rješenja jer su postojeća nepraktična i usporavaju rad pravosuđa. Jedno od tih nepraktičnih rješenja je i to što nakon pravomoćnosti presude treba donijeti i rješenje o izvršenju kazne.

“Ja se slažem da zakonska procedura vezana uz ovakve situacije poprilično složena i nema razloga da bude složena. Tu sudac izvršenja kazne on donosi nakon pravomoćne presude odluku kojom se određuje izvršenje kazne. Mislim, to je malo besmisleno.”

Kada i Darko Kovačević i njegov odvjetnik zaprime rješenja mogu se žaliti u roku od tri dana, a to onda opet može ići na Vrhovni sud, pa bi osuđenik dobio cijelo ljeto na slobodi, piše RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...