Strah izaziva alergiju, nervoza srčane probleme

Naše tijelo priča priču o emocijama i mislima koje imamo u glavi. Kad ne znamo iskazati negativne emocije i kada ih se ne rješavamo na vrijeme, one se manifestiraju kao tjelesni problemi.

Reagiraju i koža i stomak

Strah može izazvati različite oblike alergija i dermatitisa. Neki istraživači tvrde da obične alergijske reakcije mogu biti povezane sa zdravljem psihe čovjeka. Visoka temperatura i astma također mogu biti izazvane stresom i sličnim psihičkim poteškoćama.

Problemi sa emocijama i stres mogu izazvati stomačne probleme. Naš stomak kontrolira veoma kompleksan sistem, a stres koji nam život svakodnevno servira može izazvati probleme sa probavom. Ljudi vrlo često odgađaju rješavanje internih problema i onda pate od ovakvih komplikacija, piše Dnevni avaz.

Glavobolje i migrene

Samokritike i strahovi sa sobom donose jake glavobolje i migrene. Ove dvije stavke, kao i nisko samopouzdanje i unutarnji problemi mogu prouzročiti stres i uznemirenost, što sa sobom donosi i osjećaj poniženosti i potrebu da radite još više kako biste bili dovoljno dobri.

Sve ovo stvara previše pritiska i informacija u vašoj glavi, zbog čega se javljaju glavobolje i migrene.

Problemi sa srcem

Depresija i anksioznost prizivaju srčane probleme. Ukoliko ste često nervozni, razgovarajte sa liječnikom, takvi problemi mogu izazvati probleme sa srcem.

Da biste izbjegli ove nevolje, posjetite psihologa i pokušajte naći srž svojih problema. To će pomoći da riješite kompletnu situaciju i obračunate se sa posljedicama koje ti problemi i komplikacije stvaraju vašem tijelu.

Također se preporučuje meditacija koja će vas smiriti i pomoći vam da razbistrite misli.

Kad se pređe granica umora

Svakodnevne obaveze i posao donose nam stres, ali i mnoge oblike psihičkog i fizičkog umora. Upravo zbog toga je potrebno da obratite pažnju na znakove koji vam ukazuju kako je vrijeme da se “isključite”, opustite i odmorite.

Kada se suočimo sa velikim stresom, s previše posla, ljetnim vrućinama i gužvama u gradu, toliko da nam to postane opterećenje, trebalo bi razmisliti o tome kako se opustiti i odmoriti.

Ako vas kolege često pitaju jeste li dobro, ali i primjećuju da ste pod stresom, nervozni ili razdražljivi, vrlo je vjerojatno da ste prešli granicu umora i da vam je potrebno vrijeme za opuštanje.

Obratite pažnju na to što vam tijelo govori. Bole li vas često različiti dijelovi tijela? Leđa, glava, stomak, oči, ruke… Sve to su znakovi koje nikako ne treba ignorirati. Vaše tijelo vas moli da se opustite i napravite pauzu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...