CROATIA FULL OF SHIT

Svako malo fekalije u moru, ima ih i u okolici Zadra; Kupačima prijeti zarazna bolest impetigo!

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Kupanje u vodi zagađenoj fekalijama može dovesti do pojave impetiga, zarazne kožne bolesti koja se najčešće pojavljuje kod djece.

Ove su godine fekalije zagadile more u Puli, Rijeci, Dubrovniku, Starigradu, Koločepu, Zlatnom ratu, Kaštelima, Ugljanu i Veloj Luci. Voda zagađena fekalijama opasna je za djecu, jer zbog bakterija koje se u njima nalaze mogu dobiti zaraznu kožnu bolest impetigo, piše 24sata.

“Impetigo je zarazna bolest koju uzrokuju bakterije stafilokoka ili streptokoka, a osobito su osjetljiva mala djeca. Njihova je koža osjetljivija pa se bakterije lakše razmnožavaju. Zato se impetigo najčešće javlja kod djece vrtićke dobi, a riječ je o gnojnoj upali površinskog sloja kože”, rekla je dermatovenerologinja Vesna Lamer.

Dovoljna je mala ranica

Bakterije streptokoka žive u anusu, a stafilokoka u nosu. Za razvoj bolesti dovoljna je i mala ranica na koži, a kada je djeca dodirnu prljavim prstima, ona se pretvori u infekciju. Doktorica Lamer upozorava kako se tijekom ljeta bolest javlja kod kupača na moru ili rijekama i jezerima, ako je voda zagađena fekalijama.

Bolest se može proširiti u nekoliko sati, a uglavnom se pojavljuje oko nosa i usta te na rukama i nogama. Riječ je o vrlo zaraznoj bolesti koaj se prenosi dodirom, što je problem u napučenim zajednicama.

“Najčešće nam mame dolaze s rečenicom da je dijete imalo krasticu na koži, a u roku od dva ili tri sata pojavilo se pet takvih krastica. Karakterizira ih žućkasta boja meda, a umjesto krastice može se pojaviti i žućkasti mjehur na koži iz kojeg nakon pucanja isteče žućkasta tekućina i nastaje krastica”, kaže dermatovenerologinja i dodaje kako nema dodatnih simptoma, poput svrbeža ili peckanja.

Higijenom protiv komplikacija

No, dodatne komplikacije mogu nastati ako djeca dodiruju ili kopaju ranice te tako zarazu prenose i na druge dijelove tijela. U ekstremnim situacijama infekcija može napasti bubrege i mjehur. Srećom, bolest se liječi lako i brzo antibiotskim kremama. U težim slučajevima daju se antibiotici na bazi penicilina.

Da bi spriječili komplikacije i širenje bolesti, preporuča se da roditelji tijekom liječenja paze na higijenu ruku i noktiju kod djece, a postoje i dodatne metode borbe protiv ove infekcije.

“Dodatno moraju iskuhavati ručnike, rublje i posteljinu kako bi koža uvijek imala doticaj samo s čistim i svježim tekstilom te kako bi se spriječio prijenos zaraze”, zaključuje doktorica Lamer.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da se radi o učestaloj ljetnoj bolesti. Dodaju kako nemaju podatke o broju oboljelih, jer im ljudi ne šalju prijave.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar