Prosvjed zdravstvenih djelatnika zadarske bolnice: “Kolegice padaju s nogu, na 30 nepokretnih pacijenata ide jedna medicinska sestra”

Ispred glavnog ulaza u zadarsku Opću bolnicu danas je održan mirni prosvjed pod nazivom “5 do 12” zaposlenih u djelatnosti zdravstva u organizaciji Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Cilj prosvjeda na kojem se okupilo nekoliko desetaka djelatnika zadarske bolnice, je skrenuti pozornost na probleme s kojima se susreću zaposleni u zdravstvu te se založiti za dostojanstvene uvjete i adekvatno plaćen rad.

U Republici Hrvatskoj sustav zdravstva danas je suočen  s brojnim problemima: alarmantan nedostatak radnika koji dovodi do zatvaranja ili spajanja pojedinih odjela u zdravstvenim ustanovama, potplaćenost i neadekvatni uvjeti rada razlog su za sve veći odlazak u inozemstvo, višegodišnje zanemarivanje sustava i nezainteresiranost vladajućih struktura za rješavanje nagomilanih problema. Koliko je još ostalo vremena do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava?, upitala se Dajana Subić, medicinska sestra koja je i članica Predsjedništva Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara te predsjednica Županijske podružnice tog sindikata.

Sindikati godinama upozoravaju na manjkavosti u zdravstvenom sustavu, zahtijevaju povećanje koeficijenta složenosti poslova, odgovarajuće uvjete rada, poštivanje kolektivnih ugovora. Plaće u sustavu su ispod nacionalnog prosjeka u odnosu na mnoge zemlje EU, no plaće nisu jedini problem s kojima se liječnici, medicinske sestre i medicinski tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kuhari i ostali zdravstveni i nezdravstveni djelatnici susreću. Jedan od gorućih problema su neadekvatni uvjeti rada, neprovođenje zaštite na radu, sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima koji su u zdravstvenim sustavima sve učestaliji. U sustavu je puno propusta i zanemarivanja. Do kada? Dok se svi ne iselimo?, rekla je Subić, dodajući kako su zaposleni u sustavu zdravstva savjesni i odgovorni u radu te ni u jednom trenutku svih ovih godina nisu ustali protiv rada, jer su svjesni činjenice da su tu zbog pacijenata i da je njihove potrebe vrlo često nužno staviti ispred svojih prava.

No, problem nastaje u odnosu zdravstvenog sustava prema zaposlenima, jer dok se od njih očekuje da žrtvuju svoje zdravlje, istovremeno im se njihov rad odbija platiti. Radimo jako puno i želimo raditi, no tražimo da se naš rad prizna i cijeni, da se osiguraju adekvatni uvjeti rada dostojni svakog čovjeka. Tražimo pravednu i dostojanstvenu plaću za svoj rad, zaključila je Subić.

Komentirala je i dogovor zdravstvenih sindikata i ministra Milana Kujundžića o povećanju plaća za 7 posto od 1. rujna.

Povišica od 7 posto to je tako minimalno. Nešto bolji su sami uvjeti u kolektivnom ugovoru, ali to nije dostatno da bi se ispunile naše želje, odnosno da bi ostali ljudi u Hrvatskoj, da budemo motivirani. Kolegice danas padaju s nogu, imate po jednu ili dvije sestre na jednom odjelu di leži 30 nepokretnih pacijenata. To su sve loši uvjeti rada. Ne govorimo samo o novcu. Prije svega želimo da se sustav organizira, da bude lakše nama, da bude lakše pacijentima, a ne da radimo do iscrpljenosti. Kolegice nemaju vremena za svoju obitelj, nemamo zaštitnu odjeću, puno toga još ne štima, rekla je Subić

Ljiljana Blaslov medicinska je sestra na odjelu Intenzivne jedinice.

Danas radim za plaću od nekih 5 tisuća i 200 kuna. Ponižavajuće je da netko uopće raspravlja o našoj plaći, jer ako život ljudski ovisi o sestri, a ovisi, vi ste ta koja doktoru kaže da je nešto hitno i ne ne može bez vas napraviti svoj posao. Doktor ima 7 i pol tisuća plaću, a sestra ni 5, to je sramotno, kaže Ljiljana Blaslov.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...