priču je kao dijete od nekih pet, šest godina čula u svojoj kući

Sjetimo se priče Zadranke Zorke kako je Sveti Šime nadnaravnim moćima ostao u Zadru!: “Htjeli su pokrenuti brod, ali se nije ni milimetra pomaknuo, ni gori ni doli”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Čudesnu priča o škrinji svetog Šime, zaštitnika Zadra čije su relikvije 40-ih godina talijanske vlasti htjele odnijeti u Italiju, ali po čudu Božjem, doslovno, nisu uspjeli, ispričala je prije dvije godine za Dnevno.hr tada 81-godišnja Zorka koja se sjeća svjedočanstva majčine prijateljice Marije.

Sveti Šimun Bogoprimac, po kojem, kako veli Miroslav Krleža, pola hrvatskoga naroda i danas nosi svoje ime i prezime, čovjek je iz Lukina evanđelja. Starac Šimun, pravedan i bogobojazan čovjek iz Jeruzalema, kojemu je Duh Sveti obećao da neće umrijeti dok ne vidi Mesiju dočekao je u jeruzalemskom hramu Mariju i Josipa, uzeo u naručaj Isusa i u njemu prepoznao Mesiju, a njegovoj majci prorekao kako će joj mač boli probosti dušu.

“Bilo je to dušo, neću ti sad moći točno reći, 40. ili 41. godine. Onda kada su Talijani bili u Zadru. Tili su nam odvesti svetog Šimu, ali nisu uspili, sveti Šime nije se da iz našeg mista”. Ovako započinje čudesna priča o škrinji svetog Šime, zaštitnika Zadra čije su relikvije 40-ih godina talijanske vlasti htjele odnijeti u Italiju, ali po čudu Božjem, doslovno, nisu uspjeli.

Zorka koja je iz malog mjesta pokraj Zadra, priču je kao dijete od nekih pet, šest godina čula u svojoj kući, od majčine prijateljice Marije koja je čudu svjedočila osobno.

“Kada je škrinja ukrcana u brod, brodari su htjeli pokrenuti brod, ali brod se nije ni milimetra pomaknuo. Ni lijevo ni desno, ni gori ni doli”, prisjeća se Zorka koja je ovu priču prepričavala u svom životu mnogo puta, svima koji su bili spremni slušati o čudu u Zadru.

Ne znam je li danas tko živ a da je svjedočio tom događaju, kaziva nam, ali ja se sjećam kako je Marija iz Arbanasa, prijateljica moje majke koja je čudo vidjela na svoje oči, to nama pričala. Znalo se to svukuda u našem kraju, ali vrijeme je odletilo i priča se zaboravila, govori baka.

I brod je tako stajao nepomičan. Svi su znali da se događa nešto nadnaravno. Kad su vidjeli da brod neće krenuti htjeli su uzeti škrinju i vratiti je nazad u crkvu, ali nitko nije mogao podignuti škrinju. Došao je i biskup, prepričava baka Zorka, došli su i svećeneici i molili su da se brod pomakne. Ali brod je samo stajao.

Biskup, čije ime baka Zorka ne zna, tada se sjetio da će dovesti mladog svećenika da se moli pred škrinjom svetog Šime. Doveli su tek zaređenog mladog svećenika, bit će da je to bio čovjek čista srca, kazuje baka Zorka.

“Pričala je nama Marija kako je taj svećenik uzeo knjigu i počeo moliti, a kad je završio s molitvom biskup je naredio da se uzme škrinja svetog Šime. Škrinju su podigli, ali mogli su je vratiti samo natrag u Zadar”, prisjeća se Zorka onog što je čula kao dijete.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar