promjena vremena

Meteorolozi upozorili; “Stiže prava zima, čeka nas jače zahladnjenje”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Stiže zima. Upozorili su na to meteorolozi koji prije velikog zahladnjenja najavljuju južinu. Već od srijede nam najprije slijedi južina i još jedan nalet diljem Hrvatske iznadprosječne topline i kiše, gdjegod i obilnije, zatim u subotu pad temperature, bura i snijeg vjerojatno ponegdje u gorju pa ponovno kratkotrajna južina, a od ponedjeljka još znatnije zahladnjenje, bur(etin)a te snijeg moguć čak i u nekim nizinama, najavljuje Zoran Vakula u novoj prognozi za HRT.

U subotu veliko zahladnjenje, stiže i snijeg

RTL-ov Nikola Vikić Topić za danas je najavio povratak južine. Danas će na Jadranu puhati umjereno do jako jugo uz više oblaka nego danas. U Dalmaciji, Gorskom Kotaru i Lici padat će kiša. Prevladavat će oblačno uz moguće pljuskove s grmljavinom, dok će na kontinentu tijekom dana biti sunčanije.

Navečer kiša stiže i u kopnene krajeve, i to prvo na zapad. Najviša temperatura od 10 do 15, a na obali od 16 do 19. Imat ćemo u nastavku tjedna i sunca i kiše, i bure i juga pa temperature od 15 do 20 stupnjeva, ali i minuse. A onda sljedeći tjedan, stiže jače zahladnjenje, stiže zima, a u gorju i snijeg, najavljuje Vikić Topić. Snijega bi trebalo biti ponegdje i u nizinama.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Što nas čeka danas

Srijeda će u Slavoniji, Baranji i Srijemu često početi maglom i niskim oblacima, nakon kojih će biti i sunčanih razdoblja, a poslijepodne te osobito navečer mjestimice i kiše. Zapuhat će slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar pri čemu će dnevna temperatura biti malo viša nego u utorak – od 11 do 13°C.

Podjednaka najviša temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj gdje će u prvom dijelu dana biti niskih oblaka, mjestimice i magle. Potom je velika vjerojatnost za kraća sunčana razdoblja, a uglavnom poslijepodne te navečer i u noći treba računati na kišu. Puhat će jugozapadnjak, na udare ponegdje moguće jak.

Umjeren i jak jugozapadni vjetar puhat će i u dijelu gorske Hrvatske. Na sjevernom pak Jadranu jugo, mjestimice prema kraju dana i jako, uz umjereno valovito i valovito more. Prevladavat će oblačno, s povremenom kišom, glavninom u drugome dijelu dana kada na moru može biti i pljuskova s grmljavinom. Najviša temperatura bit će od 8 do 12°C u gorju te između 14 i 17°C na obali i otocima.

U Dalmaciji podjednaka temperatura zraka, pa čak i malo viša. Zapuhat će jugo koje će jačati tijekom dana ponegdje na jako pa će more prema kraju dana biti umjereno valovito i valovito. Bit će promjenljivo, u unutrašnjosti ponegdje i pretežno oblačno, ujutro s mogućom maglom. Na kišu treba računati uglavnom potkraj dana, a većinom u unutrašnjosti je moguća i prije.

Promjenjivo će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, također ponegdje s kišom, posebice kasno poslijepodne i navečer. Pritom su mjestimice mogući pljuskovi s grmljavinom. Jugo će tijekom dana jačati, a temperatura zraka porasti do vrijednosti između 17 i 20°C.

Do petka južina, povremena kiša i znatno toplije od prosjeka, pa manje toplo i bura, a onda – zahladnjenje

Kiše će u kopnenom području biti i idućih dana, osobito u prvome dijelu četvrtka, potom u noći na petak i u petak prijepodne te opet u prvom dijelu subote. Jugozapadnjak će u subotu okrenuti na sjeveroistočnjak, pri čemu će, uz dotok hladnijeg zraka po visini, od vikenda biti hladnije. Pritom će porasti vjerojatnost i za snijeg u gorju, a u jutarnjim satima može biti mraza.

Niža će temperatura zraka u subotu biti i na Jadranu, gdje će zapuhati bura, ponegdje i jaka. Do subote, a i od nedjelje, bit će juga i jugozapadnjaka. Zadržat će se promjenjivo s povremenom kišom, osobito u četvrtak i pljuskovima s grmljavinom uz lokalno veću količinu kiše, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Ostavi komentar koristeći Facebook