Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka za doček Nove godine, ali i u ostatku zime

Za većinu krajeva nedjelja je bila sunčana, ali hladna i vjetrovita, osobito na Jadranu i područjima uz Jadran.

Slično vrijeme ostaje nam i dalje, s tim da će bura i sjeverac u ponedjeljak ipak polako slabjeti. Ni ovaj tjedan neće nam donijeti nikakve oborine, prevladavat će sunčano, ali neka vas to ne zavara, bit će dosta hladno.

Vrijeme će biti vedro i stabilno jer ćemo biti pod utjecajem polja visokog tlaka zraka, a južnije od nas još će se nalaziti ciklona pa će razlika u tlaku i danas biti velika, javlja meteorologinja Dnevnik.hr-a.

Temperature i do -10

Ujutro će puhati jaka, na udare i olujna bura, a u unutrašnjosti umjeren sjeverni vjetar. Bit će uglavnom sunčano, na Jadranu i vedro, ali bit će hladno! Temperatura će se spustiti ispod nule i uz obalu, a u unutrašnjosti i do -10.

U središnjoj Hrvatskoj poslijepodne bez većih promjena – osim što će ipak biti malo toplije nego ujutro. U Međimurju i Podravini malo više oblaka tijekom dana, ali ostat će i dalje suho.

Promjenjive naoblake bit će i na istoku zemlje gdje će najviša dnevna temperatura biti između nula i 3 stupnja.

Na Jadranu pretežno sunčano, hladno, ali poslijepodne ipak malo manje vjetrovito, u Gorskoj Hrvatskoj temperatura do 3 stupnja, a na Jadranu do 10.

Na Jadranu na jugu poslijepodne također slabljenje bure na umjerenu do jaku. Ostaje sunčano, a temperatura će se popeti do najviše 10 stupnjeva.

A što za Novu godinu?

U unutrašnjosti idućih dana noći hladne, a i dnevna temperatura zraka bit će u skladu s dobom godine. Prolazno umjerenog i jakog sjeveroistočnjaka bit će na Novu godinu ponajprije u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije, a po nizinama je moguća i kratkotrajna jutarnja magla. Idući vikend raste vjerojatnost za oblačnije vrijeme.

Na Staru godinu na Jadranu jutro ponovno prilično hladno. Bura će sasvim oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak na otvorenom moru, a prolazno će biti i umjerene naoblake. Početak nove godine ponovno će obilježiti jačanje bure, no unatoč mjestimice olujnim udarima, dnevna će temperatura zraka uz sunčano vrijeme malo porasti, a i bura će do četvrtka oslabjeti na umjerenu, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Što nas čeka u prvim mjesecima 2020.?

Severe Weather Europe objavio je i veliku prognozu za ostatak zime.

Kada se radi o modelima za prva dva mjeseca 2020., valja napomenuti kako se vidi razlika u odnosu na prosinac. Očekuje se hladnije vrijeme u Kanadi i SAD-u, posebno na istočnoj obali.

To će pak uvjetovati niži val na sjeveru Atlantika, što će pak Europi donijeti blažu zimu, što se vidi i na grafu.

Kada se radi o veljači, vrijeme će biti slično, bez jače zime za Europu.

No to ne znači da zime neće biti, nego da neće biti uvjeta za velike i dugotrajne periode hladnoće, barem prema trenutnoj prognozi.

Hoće li biti snijega?

Sukladno tome, očekuje se manje snijega diljem Europe, s iznimkom sjeverne i sjeveroistočne Europe. Više padalina će biti i na području Alpa. Do toga će doći zbog tlaka zraka koji će zapadnom dijelu kontinenta donijeti blaže temperature, ali i više vlage.

Kada govorimo o modelima prognoza, važno je napomenuti da su dva glavna za dugoročne prognoze, ECMWF i UKMO. Kada se usporede, prikazuju jako sličnu prognozu, javlja Severe Weather Europe.

UKMO pokazuje visok tlak na Tihom oceanu, toplije vrijeme u Europi i hladni proboj zraka iz Kanade u SAD.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...