Ante Ledenko živi od 800 kuna, teško je bolestan i treba vašu pomoć: “Radit ću i besplatno, samo da ne razmišljam o bolesti”

U emisiji “Narodni trg” novinarka Željka Čačko priča o životnoj sudbini 32-godišnjeg mladića iz našeg kraja, koji je teško obolio i ostao bez posla. Danas živi s majkom koja prima mirovinu od tek 1500 kuna. Razgovarala je s Antom Ledenkom, koji se unatoč neizlječivim bolestima i teškoj socijalnoj situaciji, ne predaje.

Ante, sa svojom teškom životnom pričom već dugo si prisutan u medijima. Sve je u tvom životu krenulo nizbrdo kada si obolio od Crohnove bolesti. Reci nam za početak, o kakvoj je bolesti riječ?

– Bolujem od 2009. godine. Pokojni dr. Kujundžić mi je to dijagnosticirao. To je crijevna bolest za koju nema lijeka, potrebno je imati posebnu prehranu, koristiti lijekove, kortikosteroide, trenutno sam na 24 tablete, koliko mogu prebrojati.

To je mnogo.

– Da, nažalost i nažalost to je neizlječiva bolest.

Do oboljenja si živio životom svojih vršnjaka, bio si zaposlen, radio si u šibenskom TLM-u. Odnos firme prema tebi kada si se razbolio bio je u najmanju ruku diskriminirajući.

– Tamo je bilo jako jako teško, i dan danas je s njima teško. Tamo sam nažalost obolio i od fibroze pluća, koja je bolest još gora od Crohna, pluća propadaju od azbesta, od ploča među kojima sam radio. Tamo sam tražio radna mjesta kako su mi savjetovali liječnici i mirovinsko, no bez uspjeha. Kažu, ti si bolestan, nas ne zanimaš. Došla je nova uprava, stanje je ostalo isto.

TLM su u međuvremenu preuzeli Slovenci, no politika prema tebi nažalost nije se promijenila.

– Tako je, Slovenci su preuzeli, i dalje oni otvaraju natječaj, jednostavno mene ne žele.

Kako danas živiš? Ti i majka ste sami i kako znamo iz medija, financijski vam je vrlo teško.

– Majka ima 1500 kuna mirovine, ja imam socijalnu naknadu od 800 kuna. Krpamo se, tražimo pomoć od ljudi.

Primoran si nažalost moliti pomoć dobrih ljudi preko medija. Je li ti teško pada što moraš ogoliti svoju životnu priču i tražiti ruku pomoći?

– Teško je. Mogu se ovim putem zahvaliti Denisu Latinu koji je imao Crohnovu bolest kao i ja, daje mi savjete za zdravlje i pjevaču Letećeg odreda, Denisu Dumančiću koji mi uskače financijski kad god je moguće.

Za koje ti egzistencijalne stvari trenutno treba najviše novaca?

– Dva puta mjesečno idem u Zagreb, moram imati posebnu prehranu bez glutena, imam od HZZO-a samo besplatno brašno, ostalo sam kupujem i to je nemoguće izdržati. Bio mi je potreban novac za drva i ovim putem se zahvaljujem KK Zadar i Tornadu koji su mi pomogli. Sve je to još slabo.

Nekako imamo predrasude prema mladim ljudima koji ne rade, a javnim kanalima mole za pomoć. No, tvoja je priča drugačija, ti želiš raditi ali stalno nailaziš na zatvorena vrata.

– Tako je, želim raditi, tražio sam da volontiram na lokalnom radiju u Benkovcu, pošto njima fali ljudi, ne žele, direktor to ne želi zbog politikanstva, gradonačelnik Benkovca upire prstom na direktora, a direktor na gradonačelnika. Ovim putem molim Antenu Zadar da mi pomogne da barem besplatno radim, da nisam kući, da ne mislim na bolest, spreman sam raditi besplatno i tri godine. Po riječima direktora radio Benkovca, on ne želi čovjeka koji zna raditi. Gradonačelnik je gluhi telefon, ako ga vaši kolege iz medija pitaju, onda preusmjeri na direktora radija i kaže da imaju višak ljudi, iako je drugačija situacija.

Broj žiro računa preko kojega Anti možete uplatiti donacije nalazi se ovdje:

MARIJA LEDENKO

ŽIRO RAČUN: 3824070003104683607
OTP BANKA

Za uplate iz inozemstva:

HR0624070003204530260 USD, AUT, EUR
OTP BANKA HRVATSKA d.d.
DOMOVINSKOG RATA 3
23000 ZADAR
SWIFT adrea OTPVHR2X

Cijelu emisiju poslušajte ovdje.

&nbsp

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...