Cijena nafte padne za 200 posto, a gorivo u Hrvatskoj poskupljuje

Cijena barela sirove WTI nafte prodavala se u ponedjeljak po najnižoj cijeni u povijesti, i to za minus 37 dolara po barelu, zbog nedostatnih kapaciteta za skladištenje nafte, do čega je došlo zbog kolapsa potražnje tijekom pandemije koronavirusa. WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno je od mjerila u formiranju cijena nafte, a problem isporuke uvelike utječe na pad cijene te je u jednom danu cijena WTI nafte pala za više od 200 posto.

Negativna cijena zapravo znači da zbog pada potražnje proizvođači zapravo plaćaju kako bi drugi preuzeli naftu koju proizvođači nemaju gdje skladištiti ili im nepotrebno zauzima skladišne prostore. U ponedjeljak su padale i dionice najvećih naftnih kompanija, primjerice ExxonMobila za oko četiri posto.

Benzin raste za kunu po spremniku

I dok na svjetskom tržištu cijena nafte rapidno pada, na domaćim benzinskim postajama događa se nešto drugačiji rasplet. Kako je izvijestio portal cijenegoriva-info, benzin od danas u Hrvatskoj poskupljuje za kunu po spremniku, dok će dizel pojeftiniti.

Portal navodi kako će spremnik od 50 litara benzina od ovoga tjedna biti skuplji za kunu nego prošloga tjedna, dok će isti spremnik dizela pojeftiniti za 12,5 kuna. Autoplin, također spremnik, bit će povoljniji za 3,5 kuna u odnosu na prošli tjedan.

Kako je moguće da cijena sirove nafte toliko pada, a gorivo na crpkama poskupljuje za Hrvatski radio je pojasnio Davor Štern.

“Događa se naftna korona. Situacija će imati dugoročne posljedice, iako neće dugo trajati. Promijenit će se paradigma energetike”, ističe. “Proces prerade traje nekoliko mjeseci i cijenu nikad neće tržište pratiti tako brzo, to je karakteristično za sve zemlje”, komentira cijene goriva stručnjak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...