Markotić odgovara je li COVID 19 prirodni virus ili je potekao iz laboratorija

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, dr. Alemka Markotić, gostovala je putem videolinka u Centralnom dnevniku televizije Face.

Odgovorila je na pitanje što je zapravo korona i radi li se o prirodnom virusu ili pak možda o nečem iz laboratorija.

Normalno je da kad izbije ovakva brza, neočekivana epidemija kakvu nismo mogli zamisliti, onda se pojave i takve teorije. Sva dosadašnja istraživanja koja rade svjetski znanstvenici ukazuju na to da bi to trebao biti prirodan virus. Znam svojim studentima reći da je priroda najveći bioterorist. Ono što priroda može kreirati, teško neki čovjek može kreirati.

Trajanje borbe s koronavirusom Markotić se ne usudi prognozirati.

U kontaktu sam i sa svjetskim stručnjacima koji su godinama svladavali različite epidemije po svijetu, i ni oni se to ne usude prognozirati. Ovo je doista jedan neobičan virus. Ovako nešto sigurno nemamo od 14. ili 15. stoljeća kad je kuga vladala, kad su velike boginje odnosile živote i mijenjale svijet, kazala je Markotić te dodala da je od tada svijet zaboravio kako te stvari izgledaju.

Infektivne bolesti znaju često biti samoograničavajuće: dođu i nestanu. Mi svi priželjkujemo onaj scenarij koji je napravio SARS. Kroz 6 mjeseci je protutnjao cijelim svijetom. Danas su brojke puno veće nego kod SARS-a, sve je drugačije, ali ako se budemo držali mjera, mislim da bismo se mogli izboriti u nekom razumnijem i kraćem vremenu. To ovisi ne samo o stručnjacima, nego doista o svim stanovnicima, o svim građanima. Zajedno možemo puno, a ako netko kvari tu priču, onda ćemo dugo čekati sretan završetak.

Odgovorila na pitanje utječe li i godišnje doba na širenje virusa.

Da godišnje doba sigurno neće sve riješiti, neće, ali virusi su čudna bića i ja se nadam da će on možda i sam odlučiti prestati”, rekla je i ponovila mantru o držanju na distanci, pranju ruku, ne okupljanju u velikom broju. Mislim da nam je koronavirus pokazao koliko je iznimno opasan, koliko sve štete na svim razinama ljudskog života može napraviti i ne vjerujem da će biti puno onih koji se ne bi cijepili protiv koronavirusa, kazala je Markotić na pitanje o strahu od cijepljenja, prenosi Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...