Capak govorio o mjerama i ljetu: “Drugi val je izgledan, postoje dva scenarija”

Jesu li zemlje regije odgovorile na pojavu koronavirusa na pravi način? Zbog čega je hrvatska metoda izuzetno uspješna? Hoće li ublažavanje restriktivnih mjera dati očekivane rezultate?

O ovim temama za Al Jazeeru Balkans govorio je epidemiolog Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog stožera.

“Teško je predvidjeti može li neka od mjera koje smo popustili dovesti do toga da se vrati lošija epidemiološka situacija. Ako nam se dogodi da se vrati lošija epidemiološka situacija, razmotrit ćemo zašto je to tako, zaustavit ćemo popuštanje”, rekao je na početku Capak na upit o popuštanju mjera u Hrvatskoj.

“Imali smo kontinuirani pad broja oboljelih. Kad smo razrađivali mjere, bilo je važno da predvidimo kapacitete zdravstvenog sustava, za slučaj da nam se dogodi talijanski scenarij. Imamo rezerve, čak i Infektivna klinika Fran Mihaljević ima slobodnih kreveta za pacijente oboljele od covida-19”, dodao je Capak.

Ključ uspjeha Hrvatske

Capak je komentirao i koji je bio ključ uspjeha Hrvatske u borbi protiv covida-19.

“Imali smo dobar tajming u donošenju mjera karantene. U momentu kada je eskaliralo u Italiji, vidjeli smo da moramo sami postići mjeru samoizolacije za građane iz tih područja. Nakon toga smo uveli socijalno distanciranje, mislim da smo to napravili točno na vrijeme – 18. do 23. ožujka. Dobra komunikacija s građanima je dovela do toga da imam dobru situaciju”, kaže.

Odgovorio je i na upit je li bilo pritisaka političara i svih onih kojima su prekinute poslovne aktivnosti.

“Pritisaka nije bilo, pogotovo ne od politike, nego su mjere donošene u suradnji i uz kompromis. Bila je shvaćena ozbiljnost situacije od strane vlade i Kriznog stožera u kojemu je interdisciplinarni sastav. Naravno da gospodarstvo nije bilo zadovoljno, bilo je i kritika, ali mogu reći da i sad, kad se popušta, postoje kritike, ali to je tako”, dodaje Capak.

Što će biti s ljetom?

Komentirao je i kakvo će biti ljeto i što će biti s tzv. covid-putovnicama.

“Ako one budu bazirane na serološkim testovima, ne znači da osoba nije zarazna i da ne može opet oboljeti. Dakle, covid-putovnica nije 100 posto dokaz da osoba nije zarazna, upitna je. WHO ne preporučuje uvođenje.

Ako se situacija normalizira, imamo komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju, Tursku, Španjolsku… Domaći turisti će sasvim sigurno doći na more i uživati na našem moru, ali treba pričekati na to. Onaj tko misli da se u ovom trenutku može nešto predvidjeti taj nema pojma o čemu govori”, kazao je Capak.

Upitan je i što bi se trebalo dogoditi da se mjere opet postrože.

“Bit će sada važno vidjeti koje su to situacije gdje se ljudi zaražavaju kada smo popustili mjere. Ako se dogodi novi rast zaraza, u tom slučaju ćemo ići restriktivnije prema toj mjeri”, rekao je.

Drugi val pandemije

Kaže i da je vrlo izvjesno da će se dogoditi drugi val pandemije.

“Samo su dva scenarija ako virus ne nestane ili se promijeni – ili kolektivni imunitet ili cijepljenje. Cjepivo nije izgledno unutar godinu dana.

Preko ljeta će doći do pauze. Ako virus bude sezonski, kao gripa, vrlo je izgledno da se na jesen vraća taj drugi val. Ako nastavimo s ovakvom dinamikom, onda će ostati dovoljan broj osjetljivih osoba da se bolest opet pokrene”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...