RAZGOVOR Novak Đoković: “Zadar ću pretvoriti u sportski centar svijeta!”

Krajem ovog tjedna Zadar će biti sportski centar svijeta, uvjerava nas Novak Đoković dok uoči velikog teniskog spektakla razgovaramo o njegovoj karijeri, obitelji i odgoju, počecima ljubavi s Jelenom, ali i o budućim planovima.
Nakon Beograda, u Zadru se naime se od 19. do 21. lipnja održava Đokovićev Adria Tour u sklopu kojeg u Hrvatsku dolaze teniske zvijezde kao što su Dominik Thiem, Aleksandar Zverev, Grigor Dimitrov, a pridružit će im se i naši asevi Marin Čilić i Borna Ćorić te mnogi drugi tenisači i prijatelji bijelog sporta ujedinjeni u humanitarnom cilju, piše Jutarnji list.

Otkako se situacija s epidemijom koronavirusa smirila na Balkanu, najbolji tenisač današnjice vrijeme provodi na teniskim terenima, ali i na sastancima jer kao organizator teniskog turnira, koji se održava u više država, ima pune ruke posla.

– Kada je počela pandemija, svakodnevno sam kontaktirao s igračima, kao i s prijateljima iz teniskog saveza. Kako je vrijeme odmicalo, počela se kristalizirati ideja o organizaciji turnira u cijeloj regiji, kako bismo omogućili da tenis ipak živi. Pratili smo situaciju i shvatili da je to moguće. I tako je sve krenulo. Uz puno posla, puno organizacije, detalja, krenuli smo.

Kako do Zadra

Krajem tjedna počeli smo s turnirom u Beogradu i već ovaj tjedan smo u Zadru, kasnije i u Banjoj Luci i Sarajevu. Dok vam ovo pričam, čekam da izađem na teren i toliko sam uzbuđen i sretan da vam ne mogu to ni opisati. Nestvarno mi je da u ovo doba godine, u mom gradu, u cijeloj regiji imam priliku igrati tenis s tenisačima sa samog svjetskog vrha, sa svojim prijateljima. Ovo je neponovljivo, jedinstveno iskustvo – rekao je Đoković u ekskluzivnom intervjuu za Jutarnji samo koji dan uoči spektakla u Zadru, u novootvorenom regionalnom centru Hrvatskog teniskog saveza.

– Tenisači koji će nastupiti, svi su moji prijatelji, momci s kojima se sjajno slažem, na terenu i izvan njega. Oni su jedini mogli doći, jer nije jednostavno doći do Srbije ili Zadra u ovom trenutku. Osim toga, i Dominik, Alexander i Georgi su činjenicu da je ovo humanitaran turnir sjajno prihvatili i to ih je vjerojatno dodatno nagnalo na sudjelovanje. Borna, Marin, Damir Džumhur – s njima sam se najbrže dogovorio, jer smo već bili u našim kućama i gradovima, i naravno da drugačije razumijemo ovu priliku da cijeli svijet tih dana gleda u našu regiju. To je jako značajna i velika stvar – objašnjava Đoković za Jutarnji list. Naime, čak 110 zemalja prenosit će ovaj turnir.

Nole, kako ga zovu bližnji i fanovi u rodnoj Srbiji, koji po ocu Srđanu ima crnogorsko podrijetlo, a majka Dijana je Hrvatica iz Vinkovaca, još nikad nije bio u Zadru iako često ljetuje na Jadranu.

– Jako volim Jadran, volim hrvatsku obalu, generalno taj miris mora, borove šume. Ostao mi je u sjećanju još otkad sam bio mali. Još nismo napravili plan gdje ćemo ovo ljeto, ništa ne znamo. Prije svega radujem se što ću doći i što ću prvi put biti u Zadru. Zahvalan sam svim tenisačima koji su se odazvali, Hrvatskom teniskom savezu, svima u organizaciji, glazbenicima koji su se odazvali i medijima te jedva čekam izići na teren. Ovaj turnir će poslati divnu, snažnu i pozitivnu poruku cijelom svijetu, jer će Zadar tih dana biti sportski centar svijeta – naglašava Đoković.

Spektakl u Zadru

Naime, prvu večer glazbenim nastupom otvara Zlatan Stipišić Gibonni, u subotu Petar Grašo najavljuje plesni spektakl, a u nedjelju posjetitelje turnira očekuje gost iznenađenja.

Đokoviću su tek 33 godine, a već je na glasu kao jedan od najvećih tenisača svih vremena i svrstavaju ga među najutjecajnije ljude na svijetu. Pritisak slave i ovakvog uspjeha neizbježan je, no dok su mnogi posrnuli, Novak se zna s time nositi.

– Prije svega se trudim ne osjećati uspjeh kao pritisak. Ne mislim o tome, i onda mi samim time i nije pritisak. Moj doživljaj stvari jest da se ponašam onako kako bih i da nisam profesionalno uspješan na ovaj način. Vrijednosti u koje vjerujem nosim iz kuće i promoviram kroz sve platforme koje imam kao tenisač i sportaš. Trudim se pružiti najbolje, tako se ponašati, pokazati poštovanje, promovirati jednakost i to je nekako moja iskonska potreba, jer je nosim u sebi – objašnjava za Jutarnji list.

Dok razgovarate s njim, pomislili biste da se od svoje četvrte godine, kada je izjavio da želi biti najbolji tenisač svijeta, pripremao za slavu i uspjeh pa je zato sada tako nonšalantan i prizeman. Zanimalo nas je kako je tako rano razvio ljubav prema tenisu i primjećuje li istu tu ljubav kod svoje djece, Stefana (5) i Tare (2).

– E to je pravo pitanje, ali nemam baš dobar odgovor. Kad ste mali, vi ne radite stvari iz nekog posebnog razloga, naprosto ili vam odgovaraju ili ne. Ili osjećate da ih želite ili ne želite. Tenis je za mene bio magija. Igra, ali magična. Uživao sam u njemu kao što uživam i danas, svakog dana. I dalje čuvam u sebi tu ljubav, tu energiju igre i igranja, jer je to najveća draž. Stefan više voli tenis, često je sa mnom na treninzima, uči polako igrati, ali onoliko koliko želi. Nije nam cilj bilo što forsirati – otkrio je Đoković za Jutarnji.

Kao ocu, važno mu je provesti svaki slobodan trenutak s djecom u igri.

– Obožavam se igrati s djecom, volim s njima što više biti vani i baviti se sportom. Meni je sport puno dobrog donio u životu i onda prirodno, nastojim da ono najbolje što znam prenesem i na njih. Nekad uspješno, nekad ne. Oni mi uvijek skrenu pažnju i ja se trudim poštovati njihove granice, kao što to očekujem i od njih, da poštuju moje – objašnjava.

Istražuju roditeljstvo

No, njegova su djeca još vrlo mala, pa on i 33-godišnja supruga Jelena još uvijek, kaže, pokušavaju shvatiti svoje roditeljske uloge i otkriti kako najbolje odgojiti svoju djecu.

– Jelena i ja smo već dugo tim na i izvan terena. Dobro se poznajemo, ali još istražujemo naše roditeljske uloge jer imamo malu djecu i oni se brzo mijenjaju, pa tako i mi s njima. Za bitne odluke se konzultiramo, ali za svakodnevne smo skroz fleksibilni pa se ne zivkamo za sve – rekao nam je ponosni tata.

Jelena i Novak u braku su već šest godina i među najpoznatijim su parovima Balkana, a njihova veza uzbudljiva je od samih početaka, priznaje Đoković.

– Upoznali smo se kad smo bili klinci, a prosidba, naime, na početku nije krenula kako treba. Iako, bilo je baš uzbudljivo. Otišli smo na vožnju balonom. Iznajmio sam još jedan balon, koji se trebao dignuti u trenutku kada bismo mi prolazili i otpustio bi znak na kojem bi pisalo ‘Hoćeš li se udati za mene’. Problem je nastao kada se balon zapalio, nije to bilo strašno, ali se vidio dim. Jelena je bila malo uznemirena, pa je zatim pomislila da je u pitanju snimanje reklame, ali ja sam bio brz, izvadio prsten i dalje je sve povijest – smije se.

Očevim stopama

S obitelji živi u Monte Carlu, a zbog priprema i teniskih turnira, ima malo slobodnog vremena, no cilj mu je što češće dolaziti u Srbiju.

– Trudim se najmanje dva puta godišnje doći, jako se zaželim obitelji i prijatelja. Osim toga, sada kada su djeca porasla, osobito Stefan, on često traži da dođemo, ovdje ima prijatelje i voli se s njima igrati. Vremena za obitelj nemam onoliko koliko želim, ali ja se trudim da stvari promatram na sljedeći način – privilegiran sam jer vodim život kakav sam sanjao. U svakom aspektu. Imam divnu obitelj, djecu i trudim se pružiti im najbolje kao roditelj, puno pažnje i ljubavi, poštovanja. Uživamo kada smo zajedno. Ali, moj posao zahtijeva često odsustvo, što nije lako, ali zbog toga ne treba biti tužan. To prihvatimo, učinimo sve da to što manje utječe na nas i idemo dalje. Usmjerimo se na ono na što možemo utjecati i što nam može pomoći da budemo što zadovoljniji i sretniji – priznaje.

Dvomjesečnu karantenu zbog pandemije Covida-19, proveo je u Marbelli na jugu Španjolske.

– Nisam osjećao strah. Trudio sam se informirati, biti rasterećen i koristiti vrijeme za stvari za koje inače nemam vremena. Za mene je nekoliko tjedana samo s djecom i Jelenom na istom mjestu – dar. Imao sam odlične uvjete u Marbelli, trenirao sam svakog dana i istraživao o stvarima koje su me zanimale. Bio sam aktivan, u svakom slučaju – rekao je Đoković za Jutarnji. Poznat po velikodušnim donacijama i humanitarnom radu, srpskim bolnicama u jeku pandemije donirao je milijun eura za kupnju respiratora i druge medicinske opreme.

Brzi oporavak

I za vrijeme karantene ostao je vjeran svom striktnom režimu prehrane baziranom na namirnicama biljnog podrijetla koji je detaljno opisao u svojoj knjizi “Serviraj za pobjedu” koja je brzo postala bestseler.

– Moja prehrana je vrlo specifična jer sam osluškujući simptome svog tijela otkrio što mi odgovara, a što ne. Sve je to vrlo individualno pa se trudim ne nametati svoja uvjerenja, iako moram priznati da je to jako teško, jer kad ste strastveni u nečemu, ta energija se prelijeva i na druge i poziva ih da vam se pridruže. Od rođenja našeg sina, evo skoro šest godina, ne jedem namirnice životinjskog porijekla i to mi puno pomaže da održim visok nivo energije i da se brzo oporavljam. Nivo stresa je uvijek visok u mojoj profesiji i to može dovesti do značajnih zdravstvenih problema. Ja se trudim spriječiti, a ne liječiti. To je životna filozofija koju poznajem od malih nogu i za to dugujem zahvalnost mojim roditeljima, a i prvoj trenerici Jeleni Genčić – objašnjava slavni tenisač.

Na poseban režim prehrane, priznaje, odlučio se zbog zdravstvenih problema.

– U profesionalnom sportu, ako želite biti najbolji, svaki detalj utječe na konačan rezultat. Meni je moje tijelo najbitnije oruđe, kada sam u potpunosti zdrav, zadržavam fokus i energiju i eksplozivnost tijekom cijelog meča, a oporavak je kraći. Meni je hrana direktno pridonijela u poboljšanju svih tih segmenata, a onda sam dalje usmjerio pažnju na unapređivanje igre. Stoga uvijek nastojim podijeliti informacije do kojih dođem s ljudima, a na njima je da procijene odgovaraju li im ili ne. Koliko god smo navikli biti dio sistema, i da sistemski pokušavamo riješiti probleme, ne smijemo zaboraviti da smo svi ipak drugačiji i da svatko mora osluškivati svoje tijelo i na osnovi toga mijenjati svoje navike – rekao je Đoković koji je unatoč karanteni ostao u top formi. Život nakon završetka teniske karijere u ovom mu je trenutku, kaže, vrlo teško zamisliti. Tenis je za njega život.

– Živim u sadašnjem trenutku svim srcem. Ne znam što donosi sutra, ali radujem se tom otkrivanju. Svakako ću se nastaviti baviti sportom u obliku u kojem to bude realno – nada se Đoković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...