Razmatra se uvođenje maski za sve koji ulaze u trgovačke centre

Nakon povećanog broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, razmatra se uvođenje novih mjera zaštite.

“Otkako je ovoga tjedna brojka zaraženih u Gradu Zagrebu u uzlaznoj liniji, već smo odlučili da maske moraju nositi svi koji se koriste javnim gradskim prijevozom, a od jučer i konobari u kafićima. Razmatramo i nošenje zaštitnih maski u shopping centrima dok bi u manjim dućanima u gradu na snazi ostala ista mjera, a to je ograničen broj kupaca u istom trenutku, što ovisi o veličini prodajnog prostora”, kaže dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, prenosi Jutarnji list.

Naglašava također da je situacija u Gradu Zagrebu pod kontrolom nakon što se u srijedu pojavilo novo žarište u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan”, gdje je zasad zaraženo 16 pacijenta i pet djelatnika.

“Moramo razmotriti sve opcije i vidjeti koje bismo sve mjere mogli vratiti a da to istodobno ne znači ‘zatvaranje’ kakvo smo imali. Svaki pojedinac mora biti odgovoran za svoje ponašanje, a maske, pa i one od gušćeg platna, sigurno su doprinos smanjenju širenja virusa. Nisam za kažnjavanje, nego za podizanje svijesti o potrebi zaštite jer tako štitimo sebe i druge. Jednako tako, ako se situacija u susjednim zemljama popravi, ponovno ćemo razmotriti ublažavanje mjera”, rekla je Grba Bujević.

I ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” prof. dr. Alemka Markotić drži da zaštitne mjere trebaju biti ključ smanjenja dnevnog broja novozaraženih. “Ako ne naučimo lekciju, ponavljat ćemo greške”, kaže prof. dr. Markotić. No, dodaje da se zasad epidemiološki uspijeva locirati kontakte zaraženih, čime se smanjuje šteta, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...