Tko sve može ući u Hrvatsku i kakva je procedura?

Voditelj Službe za susjedne zemlje u Ministarstvu unutarnjih poslova Tomislav Kufner u emisiji “U mreži Prvog” kazao je da građani Europske unije koji nisu iz 10 zemalja koji mogu ući u Hrvatsku – moraju imati posebni razlog za ulazak u našu zemlju.

“Postupak je takav da prilikom dolaska na graničnom prijelazu uz onu standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj. To su nekakve zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju stupiti s njima u kontakt”, rekao je.

Kufner je kazao da u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom turizma je razvijena aplikacija Welcome to Croatia. “Tu strani putnici preko te web stranice mogu popuniti jedan obrazac koji sadrži podatke o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ukoliko putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke”, naglasio je.

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je da je Hrvatska članica Europske unije, ali da svaka država pa tako i Hrvatska samo može odlučiti koga će pustiti u svoje državno područje.

“Vidjeli smo kad je nastala ta kriza, nisu sve su države bile pogođene na jednak način niti u isto vrijeme. Svaka je zasebno reagirala, primjenjujući vlastita pravila vezano za izvanredna stanja i zatvarala granice. To se sada želi zaista promijeniti. Na svakoj državi članici je da donese odluku i Europska komisija je izradila nekoliko setova dokumenata preporuka. Ništa se ne može nametnuti državi članici, ali tu su preporuke kako se otvoriti”, kazala je Metelko-Zgombić.

Podsjetimo, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Tom odlukom određene su države članice Europske unije (Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika), čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.

Kako bi smanjili gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporučamo stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...