“Strahovala sam”; Doris Pinčić otkrila s kakvom se dijagnozom nosi od 14. godine

Voditeljica Doris Pinčić u dugoj objavi objasnila je zašto se odlučila pridružiti pokretu koji radi na osvješćivanju ženskih pitanja. Nije jedina, u dirljivoj objavi oglasila se i operna diva Martina Tomčić, piše Gloria.

Društvene mreže svjedoče novom pokretu koji se širi među slavnim Hrvaticama. “Budimo jedna drugoj stup, podijelite i vi vaše #pričeiznutra”, pozvala je u otvorenoj i intimnoj objavi na akciju druge žene i voditeljica Doris Pinčić. Uz fotografiju na kojoj doji svoju kćerkicu Gitu Doris se prisjetila kako su joj u dobi od 14 godine dijagnosticirani policistični jajnici. Dugo je, kaže, strahovala da neće moći tako lako postati majka.

“Na kraju mi je život dao da o tome ne moram misliti i brinuti i nemam druge nego doista istinski biti zahvalna. No, imam mnogo prijateljica koje nisu te sreće i jako boli kad ih netko gotovo svakodnevno i nerijetko nebitan propitkuje-a zašto još nemate djecu, što ne valja… A pogotovo kad netko sugerira – pusti karijeru, djeca su važna.. Nažalost, više puta sam tješila prijateljicu koja ne može ili ne može tako lako, a ovo joj se pitanje tako često i bez imalo obzira postavlja”, napisala je Doris i apelirala na miješanje u ženska pitanja i tijela.

“Netko ne može, netko ne želi ( pa i to je u redu, tko smo mi da propitkujemo tko će kako živjeti…) i sve je to u redu. Jedino što nije je to neprestano čačkanje po ženskoj energiji i organima… Ja nikad neću reći da su svi muškarci isti ni da su muškarci negativci, ali doista, nisam primijetila da se njih toliko propitkuje o intimnim stvarima koliko se nas pita… Ajmo svi skupa malo lakše.. prvo mi same jedna po drugoj a onda i svi ostali… možemo mi to”, zaključila je voditeljica u dirljivom istupu.

Među bolne teme tu su i one o sterilitetu, pobačaju, umjetnoj oplodnji, opredjeljenju o životu s ili bez djece, endometriozu, menopauzi… Sve to teme su o kojima se i dalje rijetko priča, sramežljivo i nedovoljno pa se ostavlja dojam da društvo nameće svojevrsni sram zbog problema s kojima se milijuni žena suočavaju svakog dana. Stigmu treba skidati, a ovaj hvalevrijedan društveni pokret samo je jedan od načina na koje se to može pokušati napraviti.

Takvog mišljenja je i kolumnistica Jelena Veljača, ali i influencerica i poduzetnica Lana Klingor Mihić. I one su se pridružile inicijativi, a isto je napravila i operna diva Martina Tomčić. “Kao i svima, pun mi je kufer korone” Zapravo, ne toliko samog virusa, ali dvostrukih mjerila i pravila. Prvo roditeljima ograniče boravak s bolesnim djetetom u bolnici, a sad mi prijateljica u zadnjim danima trudnoće rida na telefon jer otac djeteta ne smije biti prisutan na porodu… Uznemirena sam i tužna zbog svakog uplakanog i prestrašenog djeteta ostavljenog i prepuštenog samom sebi u hladnom bolničkom okruženju, zbog svake mame i svakog tate koji su nasilno razdvojeni u najsvetijem trenutku rađanja života. Osjećam grižnju savjesti, jer punkom srećom nisam morala proživjeti ovako teške trenutke”, napisala je na svom Instagramu Martina i prisjetila se svog prvog poroda – koji je imala u Petrovoj bolnici.

“Mama i tata imaju dvije potpuno različite, ali ravnopravne uloge na porodu. Porod nije monodrama majke! Porod je prirodan završetak savršenog izrežiranog ljubavnog dueta koji naprosto ne smije i ne može izgubiti jednog protagonista. Drugo dijete sam planirano rodila kod kuće! Bila sam javno prozivana zbog ovog čina, izgubila sam i neke prijatelje zbog ove intimne odluke, ali nisam do današnjeg dana imala potrebu opravdavati se ili braniti! I neću! Moje tijelo, moj odabir, moj život! Žene zajedno su doista moćna gomilica koja može preokrenuti, a ako treba i zaustaviti svijet”, zaključila je moćnom porukom Tomčić.

Iako je pokret na društvenim mrežama tek krenuo, on je tek početak lavine koja bi se njime mogla zakotrljati pa ne sumnjamo da ćemo u narednim danima čuti još puno priča iznutra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...