Capak o Austriji: “Nije mi namjera bila da prijetim bilo kome”

“Nije mi namjera bila da prijetim bilo kome”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak sinoć HRT-ovom Dnevniku komentirajući svoju izjavu o skijaškoj sezoni i Austriji.

Austrija je stavila Hrvatsku na crvenu epidemiološku listu i pozvala svoje građane da se vrate s ljetovanja iz naše zemlje.

Capak je rekao da su Austrijancima predložili da mjera bude selektivna za županije s lošijom situacijom, ali nisu to prihvatili.

“Ono što sam ja htio reći je to da smo na početku epidemije imali veliki import iz skijališta, poglavito u Italiji i Austriji, što je činjenica, ali tada Europska unija nije bila spremna za mjere kao što su uvođenje karantene i zatvaranje granica, što smo mi predlagali od samog početka jer smo bili predsjedatelji Vijeća Europe”, rekao je Capak dodajući da njegova izjava nije bila prijetnja, već da želi reći da je sada puno drugačija situacija nego što je bila na početku epidemije.

“EU dozvoljava zemljama članicama da je njihovo suvereno pravo da donose epidemiološke mjere na granici”, rekao je.

Također je rekao da želi javnosti predočiti da će, ako pogledaju kartu Europe, vidjeti da je većina zelena, svega nekoliko zemalja uvelo je mjere prema Hrvatskoj.

Kazao je i kako su Austrijancima, koji su Hrvatsku stavili na crvenu listu i pozvali svoje građane da se vrate kući, predložili da mjera bude selektivna za županije s lošijom situacijom, ali nisu to prihvatili.

Komentirao je i Sloveniju koja je također najavila stavljanje Hrvatske na crvenu listu, što bi trebalo stupiti na snagu sutra. Capak je rekao da je stalno u kontaktu sa slovenskim kolegama epidemiolozima te da nismo još dosegnuli granicu koju su oni postavili, iako smo blizu.

“Međutim, ono što Slovence brine je uvoz novozaraženih iz Hrvatske”, rekao je Capak, dodavši da je diskutirao s kolegama da mjeru uvedu selektivno.

“A što će se dogoditi, vidjet ćemo sutra, to je njihovo pravo”, poručio je.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...