Čeka li nas scenarij kao u Srbiji? Božinović otkrio kad možemo očekivati bolje brojke

Na pitanje stoji li iza toga da je opuštenost Dalmatinaca kriva za brojeve, Krunoslav Capak je danas na konferenciji za medije Nacionalnog stožera rekao da s ”jednim dnevnim novinama” nije ni razgovarao a stavljali su ga na naslovnicu. Kad je govorio o opuštenom ponašanju, kaže, mislio je to u pozitivnom smislu.

Ne preporučuju se maturalna putovanja, a za maturalne večeri rekao je da vrijede preporuke za okupljanja. ”Ne treba zabraniti, ali treba upozoriti da su takvi događaji rizični i da se treba pridržavati mjera”, rekao je.

Božinović se osvrnuo i na tvrdnje znanstvenika Ivana Đikića da je bilo pogrešno otvaranje noćnih klubova. Rekao je da su donijeli mjere, da su provodili nadzore, a kad su vidjeli da je bilo zaraze, ograničili su rad do ponoći. Kaže da su mjere dovele do smanjenja.

Capak je rekao da ne zna za Dane srpske kulture održane u Istri, a da je porast broj zaraženih povezan s mesnicom i da nema informaciju da su te dvije stvari povezane.

Božinović je rekao da su razne zemlje pokušavale demotivirati svoje građane da odlaze ili ih motivirati da se vrate. Komentirajući odluke zemalja da se Hrvatska stavi na crvenu listu rekao je da svaka država može donositi takve odluke. ”Naravno da Hrvatska ima razmjerno najbolji turizam i učinit ćemo sve da se spuste brojevi novooboljelih kako bi te države odustale od restrikcija”, najavio je.

Prijeti li Hrvatskoj situacija kao u Srbiji?

“Ne. Mislimo da je potrebno neko vrijeme da ove sad ljude izoliramo, da ih što više otkrijemo i stavimo u izolaciju. Za to treba neko vrijeme. Za pet do 10 dana će brojke biti bolje”, odgovorio je Capak.

Kazne za nenošenje maski?

“Represivne mjere stvaraju otpor, mislim da ćemo komunicirati kao i do sada”, odgovorio je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...