Zadarska županija im je bila top destinacija; Iz Hrvatske već otišlo 10.000 Austrijanaca, otkazuju se rezervacije

Nakon odluke austrijskih vlasti koja od danas traži od svih povratnika iz Hrvatske negativan test na koronu ili da se u roku od 48 sati od povratka u zemlju testiraju, Index doznaje kako je iz Hrvatske tijekom vikenda otišlo 10.000 austrijskih državljana.

Naime, u par dana je otišla četvrtina Austrijanaca, podaci su e-visitora. Prema njima je u petak u Hrvatskoj boravilo oko 40.000 Austrijanaca, dok ih je u Hrvatskoj u ponedjeljak boravilo 30 tisuća.

Koliko je Austrijanaca došlo, a koliko otišlo tijekom vikenda, pitali smo i MUP.

“U vremenskom razdoblju od 14. do 16. kolovoza 2020. u Republiku Hrvatsku ušlo je 9.670, a izašlo 7.291 državljana Republike Austrije”, stoji u odgovoru MUP-a za Index.

U Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) Indexu su rekli da je najviše austrijskih turista u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji.

Austrijanci u srpnju ostvarili milijun noćenja u Hrvatskoj

“Odluka austrijskih vlasti da je od danas po povratku iz Hrvatske potrebno predočenje testa na COVID-19 ili odlazak u samoizolaciju sigurno će doprinijeti smanjenju turističkog prometa s tržišta Austrije u narednom razdoblju. Riječ je o tržištu koje se u dosadašnjem dijelu kolovoza nalazi na šestom mjestu s ostvarenih više od 650 tisuća noćenja što je oko 60 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju. Što se tiče srpnja s tržišta Austrije ostvarili smo više od milijun noćenja što je 55 posto u odnosu na srpanj prošle godine”, odgovorili su nam u HTZ-u.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma koja okuplja najveće hrvatske hotelijere, za Index je rekao kako se procjenjuje da je polovica Austrijanaca koji su napustili Hrvatsku otišla zbog odluke svoje vlade dok je ostatku vjerojatno završio godišnji odmor.

“Svatko ima pravo donositi odluke za sebe, no sredinom svibnja, kad se počelo govoriti o putovanjima, i kad su se definirali režimi za putovanja, Europska komisija je tad rekla da bi se isti trebali definirati bez ograničenja za područja koja imaju sličnu epidemiološku situaciju i da se ne bi smjele događati diskriminacije. Austrija je u jednom trenutku definirala mogućnost putovanja prema Italiji i Španjolskoj prema pojedinim regijama, a za nas to nisu donijeli. Naime, postoje dijelovi Hrvatske poput Istre i Kvarnera gdje je epidemiološko stanje puno bolje nego u Austriji”, kazao je Ostojić.

Ostojić za austrijski Kurier: Više od polovice Austrijanaca je ipak ostalo u Hrvatskoj

Naveo je kako je dosadašnja sezona puno bolja od svih očekivanja, ali da to ne znači da trebamo odustati od ostatka godine.

Ostojić je dao izjavu i za današnje izdanje austrijskog Kuriera, koji piše da će nakon upozorenja za putovanja mnogi turisti izgubiti želju za hrvatskim plažama.

Ostojić je Kurieru kazao da ga iznenađuju prve brojke koje su pristigle nakon vikenda po kojima se vidi da je ipak više od polovice Austrijanaca, unatoč odluci svoje vlade, odlučilo ostati u Hrvatskoj na ljetovanju.

“Premijera Kurza želim dobronamjerno podsjetiti na osnovne vrijednosti Europske unije, koje se baziraju na solidarnosti, a ne na diskriminaciji”, kazao je Ostojić za Kurier navodeći kako razumije da se recimo upozorenje za putovanje u Hrvatsku odnosi na Zagreb ili Split, ali ne i na ostatak zemlje.

“Naša je vlada moguće napravila pogrešku tolerirajući slobodno ponašanje mladih u noćnom klubu, ali to se nije dogodilo u Istri”, rekao je Ostojić.

“Zbog Austrije bismo mogli izgubiti do 200 milijuna eura”

Procjenjuje kako Hrvatsku, u slučaju da nam do kraja rujna dođe manje Austrijanaca nego što je očekivano, očekuje gubitak od 150 do 200 milijuna eura.

“Ovaj gubitak neće pogoditi samo Hrvatsku već i austrijske organizatore putovanja, posebno one iz Salzburga i Štajerske”, piše Kurier.

I austrijski organizatori putovanja su iznenađeni odlukom austrijske vlade i upozoravaju da se moglo donijeti parcijalno upozorenje.

U razgovoru s nekoliko hrvatskih hotelijera doznali smo da nemaju precizne podatke o razlozima odlaska Austrijanaca jer im analiza podataka o tome tko je ranije prekinuo odmor, a kome je točno završio godišnji, iziskuje puno vremena, tako da konkretnih analiza zasad još uvijek nema.

No kazali su nam da ta odluka svakako utječe na novi booking jer sad zaprimaju manje rezervacija.

Kako je upravo Zadarska županija jedna od top destinacija za Austrijance, kontaktirali smo Daniela Radetu koji je za Index rekao da su Austrijanci požurili s povratkom u matičnu zemlju nakon odluke svoje vlade, dok se istovremeno daljnje rezervacije iz Austrije za Hrvatsku otkazuju.

Ostojić: Žalosno je da nam Austrija sad drži moralne lekcije kad smo od tamo uvezli prve slučajeve korone

“Žalosno je da nam Austrija drži moralne lekcije kad smo upravo iz nje ove zime imali prve uvezene slučajeve korone. Isto tako moram reći da nam je poprilično zakazala i diplomacija što se tiče pregovora s Austrijancima. Evo imamo i sliku premijera s prekriženim nogama koji je na godišnjem i kojeg očito nije briga što se događa. Teška je situacija i za iznajmljivače obiteljskog smještaja i za ugostitelje i trgovce kao i sve koji žive od turizma”, rekao nam je Radeta.

Navodi kako su imali 30-ak posto gostiju iz Austrije koji im sad masovno odlaze.

“Jedino što nam je sad ostalo su Poljaci, Česi i Slovaci i nešto malo Nijemaca. Dalji tijek sezone ovisi o nastavku komunikacije Stožera i Ministarstva turizma. Jedni se hvale turističkim rezultatima, a s druge strane imamo Stožer koji nema rješenje za ovu situaciju, tako da svi živimo iz dana u dan”, rekao je Radeta.

Za kraj podsjetimo i kako je Austrija odbila zahtjev Hrvatske da umjesto upozorenja protiv putovanja za cijeli teritorij Hrvatske uvede tu mjeru samo za određene dijelove zemlje.

Austrija odbila zahtjev Hrvatske

“Ta se opcija razmatrala, ali je nakon razgovora sa stručnjacima ministarstva zdravstva, ureda saveznog kancelara i ministarstva vanjskih poslova odlučeno da se izda upozorenje za cijelu Hrvatsku”, rekla je za austrijsku novinsku agenciju APA glasnogovornica austrijskog ministarstva vanjskih poslova.

Razlog za takvu odluku, kako je dodala, činjenica je da su Austrijanci mobilni i da većinom automobilima odlaze u Hrvatsku i ne ostaju samo u jednom mjestu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...