Spremaju li se idući mjesec ovrhe za gotovo 200.000 zaduženih Hrvata? Fina se oglasila!

Porast broja ovršenika i blokiranih potrošača se ne očekuje, barem tako tvrdi Fina. Glavno je to pitanje za period nakon isteka roka određenog za zakonsku mjeru pomoći blokiranim građanima u uvjetima koronakrize, odnosno, deblokadu računa dužnika na osnovu privremeno zaustavljenih ovrha na novčanim sredstvima do 18. listopada.

Finin kalkulator pokazuje da bi i ukupan broj osnova za plaćanje u razdoblju travanj – kolovoz, da nema zastoja, bio na istoj razini kao lani u istom razdoblju – oko 320.000. Za to su pokazatelji pouzdani kao što su podaci o broju ovršnih osnova koje su zaprimili i o broju novih ovrha koje čekaju kod javnih bilježnika od travnja do kolovoza.

U Fini je zaprimljeno 174.000 ovrha i prema podacima Hrvatske javnobilježničke komore očekuju oko 145.000 pravomoćnih rješenja od javnih bilježnika, što je 80 posto od ukupno oko 170.000 prijedloga koji su bilježnici dobili u navedenom razdoblju, prenosi Poslovni dnevnik.

“Fina je 18. travnja zastala s provedbom ovrhe po osnovama za plaćanje za 235.000 potrošača, u iznosu od 16 mlrd. kn (6,3 mlrd kamata). Da je 1. rujna nastavljena provedba ovrhe, broj blokiranih potrošača bio bi 229.000, za 17 mlrd. kuna (6,6 mlrd kamata). Za 47.000 ovršenika osnova za plaćanje je zaprimljena, ali dok se ne pokuša izvršenje i ne utvrdi ima li ovršenik dovoljno sredstava na računima za plaćanje duga, ne može se znati koliko će biti blokiranih potrošača”, navode u Fini.

Također, sve građane koji misle da je ovrhovoditelj protiv njih pokrenuo prisilnu naplatu duga, pozivaju da putem sustava e-Građani besplatno provjere koje ih ovrhe očekuju 19. listopada te da one koji očekuju, ili imaju ovrhu, ako već nisu, zatraže otvaranje zaštićenog računa, odnosno ažuriraju ga kako se ne bi dogodilo da ta sredstva budu ovršena 19. listopada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...