Nakon provedene istrage, direktor iz Fine optužen za primanje mita

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci optužio trojicu osumnjičenih među kojima i 34-godišnjeg direktora u Odjelu tehničke zaštite Fine, da su za dobivanje poslova s Finom tražili mito od vlasnika zaštitarske tvrtke, javljaju agencije.

Tužiteljstvo je priopćilo da su optužnicom, uz 34-godišnjeg direktora Fina Gotovinskih servisa (GS), obuhvaćeni 48-godišnji direktor zaštitarske tvrtke te 43-godišnji direktor druge zaštitarske tvrtke koji se terete za primanje mita u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te poticanje na krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Uskok je precizirao da je 48-godišnjak ponudio 43-godišnjaku posao pružanja usluga preventivnih obilazaka bankomata na području Istre u ime i za račun Fine GS, i osigurao mu kontakt s 34-godišnjim direktorom Odjela tehničke zaštite Fine GS, a koji je posao ta druga zaštitarska tvrtka tijekom srpnja i kolovoza 2022. obavljala za Finu GS.

Prema navodima tužiteljstva, 48-godišnjak i 34-godišnjak su od 43-godišnjaka zatražili nagradu za dobivanje tog posla, kao i za buduću poslovnu suradnju s Finom GS u poslovima dodatnog osiguranja, posebno vezano za prijevoz novca posebnim vozilima na području Istre.

Uskok ističe kako su tražili da za nagradu plati račun za tobožnju uslugu cateringa u iznosu od 4140 eura, kojeg mu je prethodno zaštitarska tvrtka 48-godišnjaka ispostavila putem elektroničke pošte. No, 43-godišnjak nije pristao na plaćanje, dodaje tužiteljstvo.

Prethodno je početkom rujna 2022. u tu svrhu 48-godišnjak od 43-godišnjaka zatražio da u ime svoje tvrtke izda fiktivni račun na navedeni iznos za uslugu pripreme hrane te ga ispostavi tvrtki koja je surađivala s Finom GS, što je 43-godišnjak i učinio.

Potom je račun evidentirao u knjizi izlaznih faktura, iako je bio svjestan da fakturirana usluga nije naručena niti pružena, nadodao je Uskok.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...