Zadar na njemačkoj crvenoj listi, turisti: “Sigurniji smo ovdje nego u Njemačkoj”

Nakon Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske, i Zadarska županija za Nijemce je crvena.

Prije povratka u svoju zemlju, Nijemci trebaju imati ili negativan test na covid-19 ili moraju u karantenu. Kriterij je jasan – na sto tisuća stanovnika više je od 50 novozaraženih osoba na tjedan. U Hrvatskoj je trenutačno oko 255 tisuća gostiju, od čega je najviše, oko 90 tisuća iz Njemačke. U tri crvene županije trenutno boravi 19.000 turista.

“Prije ćemo koronu dobiti kod kuće nego ovdje. Ali, tako je, kako je”, kaže za Novu TV Oliver, njemački turist iz Njemačke.

S njim se slaže još jedna turistica iz Njemačke.

“Oko nas je samo obitelj, nema partija, nema skupina ljudi. Tako da smo sigurniji ovdje nego u Njemačkoj”, kaže gošća iz Njemačke.

“Pribojavali smo se ovakve situacije”

Zoran Škrgatić, ravnatelj zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, kaže kako oni trenutno Nijemcima ne mogu pružiti posebnu uslugu.

“Zavod dnevno može odraditi od 250 do 280 testova i unutar 24 sata iste izdati”, kaže Škrgatić.

Jesu li naši najbrojniji inozemni gosti već počeli napuštati Hrvatsku u Dnevniku Nove TV otkrila je Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije.

“Naravno da smo se pribojavali ovakve situacije. Naše najvjernije tržište nas je stavilo na crvenu listu. Trenutno u Županiji imamo 11 tisuća gostiju iz Njemačke i očekujemo njihov odlazak, nadamo se ne svih. Ali imamo iz Slovenije i Austrije trenutno pet tisuća gostiju pa nadamo se kako ipak neće doći do najcrnjeg scenarija”, kazala je.

Potvrdila je kako Zadar nema mogućnost testirati sve njemačke turiste s obzirom na povećan pritisak domaćih te limitirane kapacitete Zavoda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...