Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije pet milijuna kuna za promociju tradicionalne hrane i razvoj gastronomskog turizma

Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA-i odobren je projekt u protuvrijednosti od pet
milijuna kuna kojim de se promovirati tradicionalna hrana i potaknuti razvoj gastronomskog turizma. Tradicionalna
hrana tisućama godina igra glavnu ulogu u tradiciji i folkloru ovog podneblja i predstavlja osnovni dio naše kulturne
baštine.

U AGRRA-i su uvidjeli važnost tradicionalne hrane i kulture na ovom području gdje su tradicija, kulturna
baština, gastronomija i ugostiteljstvo neraskidivo isprepleteni. Lokalna kuhinja i lokalni proizvodi mogu potaknuti
inovacije i promociju te u konačnici osigurati razvoj na regionalnoj i globalnoj razini. Iznad svega, mogu doprinijeti
poboljšanju turističke ponude. Upravo iz tog razloga AGRRA je u suradnji s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne
Gore i Zadarske županije napisala i dobila projekt kojem je krajnji cilj osnaživanje gastronomskog turizma s
naglaskom na tradicionalnu hranu i stare recepte koji padaju u zaborav.

Povezivanje gastronomije i turizma ne samo da pomaže brendiranju odredišta, već pomaže i u promicanju
održivog turizma kroz očuvanje vrijedne kulturne baštine. Tradicionalnoj hrani, receptima i metodama pripreme
jela prijeti rizik nestajanja zbog sve veće globalizacije i internacionalizacije tržišta hrane. Zbog toga de se u sklopu
projekta izvršiti opsežno istraživanje kulinarske baštine, recepata i starih metoda pripreme jela kako bi se spriječio
njihov zaborav.

Europski turisti vole iskusiti lokalnu kulturu kroz autentičnu kuhinju i lokalno stanovništvo te zbog toga hrana
ima veliku ulogu u izboru i planiranju samih putovanja. Iz tog razloga de se tijekom projekta izraditi staze kulinarske
baštine na kojima de turisti modi isprobati tradicionalnu hranu ovih krajeva. Također, uredit de se tri tradicionalne
kuhinje, po jedna u svakoj partnerskoj zemlji, kroz koje de se različitim tečajevima kuhanja promicati kulinarska
baština ovog područja.

Projekt „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA” sufinanciran je
iz Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. programa. Ukupna vrijednost
projekta je 710.946,94 €, a odobrena EU sredstva su 604.304,89 €. Nositelj projekta je Agencija za ruralni razvoj
Zadarske županije – AGRRA, a partneri su: Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko –
Neretvanske županije – Kanton, Općina Tivat i Zadarska županija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...