Beroš: “Provedimo Božić u užem krugu obitelji i pri tome se odgovorno ponašajmo”

Ministar zdravstva Vili Beroš za RTL Direkt komentirao je aktualnu situaciju s koronavirusom i uvođenje novih mjera, odgovorio je i na pitanje kako teče njegov oporavak od covida-19.

– Dobro se osjećam, nisam imao teže simptome što mu je omogućava da radim od kuće, kazao je na početku Beroš.

Na pitanje je li se zakasnilo sa strožim mjerama, ministar je rekao:

“Ako sagledavamo širu sliku i kontekst, čarobnog štapića i idealne situacije nema. Ove mjere su rezultat svakodnevnih analiza i promišljanja naših stručnjaka. One se ne donose ishitrenom odlukom nego kontinuiranim praćenjem trendova. Brojevi nisu dobri, brojevi rastu. Broj hospitaliziranij također, kao i i broj umrlih. Morali smo reagirati na ovakav način. Potpuno je jasno da samo povećana odgovornost svakog od nas može doprinijeti sprječavanju ovog virusa”, naglasio je Beroš i dodao:

“Struka je ta koja je pratila situaciju. svakodnevno se razgovaralo o mjerama. Teško bi bilo da je bilo drugačije. Osnovni cilj je spriječiti preopterećenje zdravstvenog sustava, a to je na neki način postignuto. Pokušavali smo balansirati situaciju i naći najbolji mogući odgovor. Kada smo vidjeli rast, preporučili smo nove mjere”, istaknuo je.

Iskustva drugih zemalja su pokazala da treba minimalno mjesec dana da se ostvare neki rezultati. Na pitanje misli li da ćemo mi imati rezultate već za 3 tjedna, kada ističu mjere, Beroš je rekao:

“Inicijalna procjena je da bi se određeni rezultati mogli polučiti, ali ako se ne postignu, produljit ćemo mjere”, kazao je.

Smatra da je tri, tri i pol, četiri tjedna vrijeme koje će pokazati učinak ovih mjera.

Na pitanje je li prerano da se usudi prognozirati kakav će biti Božić, Beroš je rekao:

“Živimo u okvirima novog normalnog, bitno je da bude miran. Da budemo u užem krugu obitelji i pri tome se odgovorno ponašati”, naglasio je.

Danas je bilo spomena i o kazni. Hoće li početi kažnjavati ljude jer ne nose maske?

“Nerado razmišljamo o kaznamna, ali ako će se pojedinci i dalje ponašati bezobzirno i ugrožavati druge, moguće je da će se razgovarati o tome, ako bude nužno. Teoretski je moguće kažnjavanje onih koji ne nose masku, ako vidimo da usprkos apelima i edukaciji i dalje imamo situaciju da se virus prenosi zbog nenošanje maski”, naglasio je i dodao:

Komentirao je ministar i ne baš povoljnu prognozu ECDC-a za Hrvatsku. Rekli su – ako nešto ne promijenite, mogli biste imati i 170 umrlih na dan.

“Uvažavamo sve projekcije i adekvatno postupamo. Ali nastojimo stati na kraj tim crnim projekcijama i brojkama.”

Neki mediji pišu da bi cjepivo mogli imati već 20. prosinca. Je li to malo preoptimistična prognoza?

“Možda malo je preoptimistična prognoza. Moram naglasiti da dolaskom cjepiva nećemo biti u jednom trenutku rješeni ovog problema. Očekujmo cjepivo, nadajmo se, sigurno će polučiti određene rezultate, ali to neće biti u jednom trenutku. Nema alternative odgovornom ponašanju”, rekao je.

Na pitanje slaže li se s predsjednikom Republike koji kaže da cijepljenje treba biti obavezno, Beroš kaže:

“Nisam siguran da cijepljenje treba biti obvezno.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...