Đikić tvrdi: “Ako se Vlada ne uozbilji, imat ćemo do kraja ovog mjeseca sigurno 1500 mrtvih”

Ugledni hrvatski znanstvenik, Ivan Đikić, gostovao je u programu N1 studija uživo i komentirao situaciju s epidemijom koronavirusa.

U zadnjih mjesec dana upozoravao sam da je situacija krajnje ozbiljna, a danas mogu reći da je krajnje alarmantna, rekao je Đikić, upozorivši na alarmantan broj umrlih.

“Hrvatska je preuzela palicu Švedske u Europi s najliberalnijim mjerama, a brojke su loše. Ako se ne uozbilji Vlada i ne počne donositi transparentne i pravilne mjere, imat ćemo do kraja ovog mjeseca sigurno 1500 mrtvih, a do kraja 12. mjeseca ne možemo ni predvidjeti”, rekao je Đikić.

“Znamo da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj kronično bolestan. Moramo biti iskreni prema javnosti, a ne cijelo vrijeme pričati da je sve dobro i stabilno, a broj umrlih nam raste tim tempom da je to uistinu alarmantno”, rekao je Đikić, dodavši da je smrtnost 5,3 puta veća nego u proljeće.

Prva mjera, istaknuo je, micanje je kontakata. “Sportski klubovi i bazeni moraju se zatvoriti. Noćni klubovi i kafići morali su biti zatvoreni od sedmog mjeseca. Oni su zatvoreni u svim ozbiljnim državama. Ako ne budemo ozbiljni, broj mrtvih će nam još rasti”, rekao je Đikić.

“Vlada mora imati ozbiljan plan”

“Sve što govorim, ne govorim zato da šaljem paniku, ali ozbiljna Vlada već treba imati ozbiljan plan. Očekujem to od vlasti, to je dobronamjeran stručni savjet, jer je situacija ozbiljno postala bez kontrole”, rekao je Đikić, dodavši da brojne ozbiljne vlade diljem svijeta imaju planove za svaku brojku mrtvih.

“Bez participacije građana nijedna mjera neće imati uspjeha”, rekao je Đikić. Istaknuo je da je loše kad ljudi iz Stožera bez provjere kažu da neke mjere ne funkcioniraju. “Ne bi smjeli preko medijskih rasprava tako razgovarati. Vlada mora djelovati uz točne podatke”, rekao je Đikić.

S mjerama trebamo biti ispred virusa, nitko ne želi kolaps gospodarstva. Hrvatska je znala što učiniti na proljeće, to je mogla učiniti i sad, poručio je Đikić.

Prvo je smanjiti kolanje virusa, drugo zadržati školovanje, a treće pronalazak cjepiva, rekao je Đikić.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je danas najviše novozaraženih od početka epidemije.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2848 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15356. Među njima je 1278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 122 pacijenta. Preminulo je 29 osoba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...