FOTO Na mjestu bivše ambulante u Gornjim Raštanima gradi se dječji vrtić s igralištem

Kako je demografska obnova jedan je od glavnih ciljeva koje su zacrtali u Općini Sv. Filip i Jakov, u tijeku su radovi na adaptaciji i opremanju dječjeg vrtića u naselju Gornje Raštane. Realizacijom projekta izgradnje dječjeg vrtića stvorit će se infrastrukturni preduvjeti za znatno kvalitetnije izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Sveti Filip i Jakov i u širem ruralnom području. “Općina je potpisala ugovor s izvođačem za rekonstrukciju zgrade u Raštanima Gornjim koja je prije bila ambulanta i koja se nalazi neposredno kraj područne osnovne škole. Cilj nam je do kraja godine urediti zgradu, a u sljedećoj opremiti područni dječji vrtić kako bi se u sljedećoj školskoj godini krenulo s radom”, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

Projekt „Opremanje dječjeg vrtića u naselju Gornje Raštane“ također se planira aplicirati u sklopu Mjere 8. „ULAGANJA U POKRETANJE, POBOLJŠANJE ILI ŠIRENJE LOKALNIH TEMELJNIH USLUGA“ čiji je nositelj Lokalna akcijska grupa (LAG) „Laura“, a vrijednost Projekta iznosi oko 700.000,00 kn i sufinancira se iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

“Ovakva vrsta projekta za svaku općinu pa tako i za našu predstavljaju budućnost, projekt je to za generacije koje dolaze te za ostanak naših ljudi u našoj općini, a s ciljem da se podigne kvaliteta življenja naših mještana, jer smatram da su temelj razvoja naše općine upravo djeca i mladi. Komunalna i infrastrukturna izgradnja su preduvjeti za demografsku obnovu ovog kraja, kako u priobalju tako i zaobalju”, istaknuo je Pelicarić.

Prostor će se sastojati od vjetrobrana, spremišta, jedne odgojne skupine za djecu od 3 – 7 godina, sanitarije za djecu, sanitarije za osoblje, garderoba za osoblje, prostorija za odgojitelje, distribucijske kuhinje i hodnika. Sukladno interesima roditelja biti će moguće organizirati 4,30 satni ili 10-satni program kao i program predškole za djecu u godini prije polaska u osnovnu školu.

Vrijednost trenutnih radova koje provodi Općina Sv. Filip i Jakov skupa s izvođačem iznosi 535.890,00 kuna. U dvorištu škole također se planira izgradit dječje i urediti vanjsko igralište te bi sveukupna vrijednost projekta trebala iznositi iznositi oko milijun i petsto tisuća kuna.

“Dječji vrtić je institucija koja dijete priprema na cjeloživotno učenje. To je odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulumom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i daje potporu roditeljima. Cilj ovog projekta je da zadovoljimo potrebe roditelja za smještajem njihove djece, da djeci osiguramo kvalitetne uvjete, a također da omogućimo i otvaranje novih radnih mjesta”, naglasio je Pelicarić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...