CILJ SU OLIMPIJSKE IGRE U PEKINGU Zadarski bobist Benedikt Nikpalj vratio se iz Švicarske: “Život u tuđini nije me ispunio”

Dvogodišnja avantura Zadranina Benedikta Nikpalja (27) u švicarskoj reprezentaciji završila je i hrvatski bobist vratio se kući, sa željom da taj sport odvede do velikih stvari na idućim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022.

Multitalentirani sportaš počeo je kao MMA borac i bio dvostruki prvak Hrvatske u superteškoj kategoriji pa je, nakon jednogodišnjeg iskustva u sjemeništu franjevaca na zagrebačkom Ksaveru prešao na bob i američki nogomet. Njima je vjeran i danas, a bavi se i atletikom.

– Nakon koje godine sportske dijaspore vratio sam se u Hrvatsku. Život vani, koliko god nudio bolje uvjete treninga i kvalitetnijeg života, ne može se zamijeniti našom domovinom i našim ljudima. Tek kad ostaneš bez nečega, shvatiš koliko ti fali i koliko je zapravo dobro biti doma. Hrvatska je najljepša zemlja na svijetu, nije ni čudo što nas turizam drži na životu – kaže Benedikt za 24sata.

Nije se vratio u rodni Zadar, sad je u Zagrebu.

– I dalje sam sportski aktivan. Život u dijaspori nije me ispunjavao. Imaš sve, a nemaš s kim podijeliti. Što bi se reklo, u zlatnom kavezu si… Vratio sam se u hrvatski bob s inozemnim iskustvom Švicarske, učio finese i detalje o tom sportu.

A to nije samo guranje. Recimo, saonice za profesionalni bob stoje oko 100.000 eura, a potom se prilagođavaju. Mjesta za pogrešku nema jer vozači po ledu jure kao auti po Dalmatini. A rekordna je brzina boba četverca čak 157 kilometara na sat.

– Sad ću vidjeti koliko se toga da primijeniti u hrvatski bob. Treba pronaći način kako maksimalno iskoristiti dobiveno znanje i razviti bob kao sport. Sve to radim u dogovoru s izbornikom i začetnikom boba u Hrvatskoj, legendarnim Ivanom Šolom. Uz njega, tu je i pilot Dražen Silić – kaže Benedikt.

Osim uloge gurača, postao je kondicijski trener u reprezentaciji. Sve je podređeno dobrom rezultatu u Pekingu.

– Još krajem prošle sezone počeli smo pričati o tom projektu kad sam najavio da se vraćam u Hrvatsku. Regrutirali smo nove ljude u hrvatski bob, odradili trening kampove preko ljeta. Dobar dio izvorne ideje nismo mogli realizirati zbog pandemije, ali počeli smo na vrijeme. Idemo u dobrom smjeru i bit ćemo spremni za Peking – kaže za 24sata.

U ovoj, reduciranoj sezoni, u kojoj su Svjetski i Europski kup spojeni u isto natjecanje, hrvatska posada pamti 20. mjesto iz Winterberga u Njemačkoj u konkurenciji 33 sastava.

Nikpalj brusi formu treniranjem u atletskom klubu Dinamo Zrinjevac, a nada se skorom povratku i na terene američkog nogometa u dresu Zagreb Patriotsa.

– Oni su, kao amaterski klub, na čekanju zbog situacije s pandemijom, ali aktivni su u društvenom životu kroz razne humanitarne akcije. Inače, natječemo se u Balkanskoj ligi s klubovima iz zemalja iz regije – objašnjava.

Prošle je godine Božić slavio ozlijeđen, puknuo mu je ligament pa se u veljači na švicarskom prvenstvu vratio dvaput završivši na pobjedničkom postolju.

– Sad mi je želja samo ostati zdrav, a sve drugo postići ću radom – kaže Benedikt i zaključuje:

– Naravno, na sportskom planu najviše bih volio izboriti finale u Pekingu. Da Hrvatsku dovedemo u društvo velikih nacija poput Njemačke, Švicarske, Kanade, Rusije, SAD-a u sportu koji je jedan od glavnih nositelja Zimskih olimpijskih igara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...