Stožer je ‘Entuzijastima’ ugasio entuzijazam; Kabić: “Ne možemo održavati ni formu, to će ostaviti velike posljedice”

Kada su zaljubljenici u košarku prije dvije i pol godine osnovali novi klub u Zadru, podrška javnosti nije izostala. Najkošarkaškiji grad u Hrvatskoj napokon je dobio mjesto na kojem se okupljaju istinski zanesenjaci, prkoseći elitizmu i visokoj politici koja dirigira sportskom pričom.

No, malo tko je očekivao će ovi fanatici u tako kratkom vremenu pokazati umijeće i talent kojim će oponirati i daleko bolje rangiranim ekipama. Bio bi ovo sjajan uvod u priču o uspjehu mlade zadarske ekipe, da “Entuzijastima” preko noći nije ugašen entuzijazam.

Kao drugoligašima, Odlukom Stožera civilne zaštite, sezona im je naprasno prekinuta. Ostali su bez natjecanja i treninga…

S predsjednikom KK Diadore Tomislavom Kabićem popričali smo o atmosferi u redovima kluba, ali i dopisu kojeg je Košarkaški savez Zadarske županije uputio HKS-u.

Što nalazite spornim u najnovijoj odluci Vlade i Stožera i koji su glavni argumenti iz dopisa upućenog HKS-u?

– Mi smo kao klub stali iza dopisa KSZŽ s kojim se izašlo na sam dan donošenja odluke Nacionalnog stožera, a kojeg je potvrdio i prepisao HKS. Učinili su to doslovno, nisu se čak potrudili ni prilagoditi pojedine odluke sportu za koji su nadležni. Ono što je po nama sporno jest da se donose selektivne odluke, gdje se jednima omogućava nastavak rada, drugima striktno zabranjuje sve. To se ne bi smjelo događati, posebno kada je riječ o isto klasificiranim klubovima. Još gore, svjedoci smo da se odabire kojim selekcijama djece i mladih će se dozvoliti nastavak treninga i natjecanja, a kojima neće. Ovo je pitanje morala. Tko si i s kojim argumentima daje za pravo odlučiti da je mladima u juniorskom uzrastu važnije nastaviti trenažni proces negoli primjerice u kadetskom, kao i po kojem se to znanstvenom kriteriju rukovodilo kada se nekim amaterskim klubovima dozvolilo natjecanje na nacionalnoj razini, dok se drugim amaterskim klubovima zabranilo i samo treniranje. Naravno da nema logičnog odgovora. Njihova šutnja zvuči kao čista nepravda i diskriminacija.

Sezonu ste započeli uspješno, prekinuti ste oštrim rezom, koja su ovogodišnja najveća postignuća?

Sezona nam je naprasito prekinuta, ali ne prvi put. Naime, prošla sezona 4. kola prije samog kraja nam je poništena baš u trenutku kada smo bili na diobi prvog mjesta. Tada su postojali realni izgledi da budemo prvi i kroz dodatne kvalifikacije izborimo rang više, odnosno status A1 ligaša. Ovu sezonu smo prekinuti u Prvenstvu nakon prva 4 kola (s omjerom 4-0) te u osmini finala Kupa Krešimira Ćosića. U zadnjoj utakmici prije zabrane izgubili od premijerligaša KK Osijeka. U toj smo utakmici na ulazu u posljednjih šest minuta imali pola koša zaostatka i posjed lopte protiv ekipe dva ranga iznad nas, što samo po sebi dovoljno govori o našem radu i očekivanjima za ovu sezonu.

Kako održavate formu u vremenu stagnacije, hoćete li se moći jednako uspješni vratiti na parket?

Formu nažalost ne održavamo, praktički smo bez ikakvih mogućnosti provoditi trenažne procese, jer se eto i vrijeme okrenulo protiv nas, no to je očekivano za ovo doba. Zbog meteoroloških uvjeta onemogućeno i treniranje individualno na otvorenom, trčanje i slično. Naravno da će to ostaviti velike posljedice na potencijalni nastavak sezone. Svi koji su se ikada bavili sportom na bilo kojoj razini, znaju da su ovolike stanke često i nenadoknadive unutar jedne sezone.

Za kraj, koliko je sport i forma koja s njim dolazi, važna u jačanju obrambenog sustava organizma?

Sport i tjelovježba su od krucijalne važnosti za zdravlje i jačanje obrambenog sustava organizma, o čemu postoji konsenzus svih relevantnih stručnjaka. Tim više ovakve odluke su nam neshvatljive. Naglasio bih da smo svjesni potrebe prilagodbe pandemijskoj situaciji, adaptiranju, kao i provođenju svih potrebnih mjera zaštite od virusa, ali da rješenje koje ide u smjeru ukidanja bavljenja sportom i tjelovježbe može, a bojimo se da i hoće, prouzročiti kontraefekte kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje cjelokupne populacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...